kele
perec1
garas1
64. évfolyam
14. szám
Megjelenés:
2020. 04. 09.
kiscim1420
 

A vég nélküli kérdések könyve

konyvelo1020Farkas Róbert: Első könyvem az univerzumról – Hogyan születnek a csillagok?, Kolibri Kiadó, 2017

Róbert Farkaš:  Moja prva knjiga o vesolju, kako se rodijo zvezde, MIŠ kiadó, 2019, fordította: Maja Likar

Rókapapa meséje a világ keletkezéséről, melyet Farkas Róbert grafikus először angol nyelven, közösségi finanszírozással valósított meg, aztán 2017-ben a Kolibri Kiadó karolta fel, tavalytól pedig a világmindenséget fürkésző szlovén gyerekek is választ kaphatnak kérdéseikre.

A mesekönyv tartalmi kiindulópontja, hogy mindannyian a csillagokból jöttünk. Ezt a tudományt a két főszereplő: rókapapa és a kölyke adja elő egy-egy tömör párbeszéddel. Így a gyerekek egyszerű nyelven ismerkedhetnek meg a fizika alaptörvényeivel az ősrobbanástól indulva, sokat megtudhatnak a galaxisok és a csillagok, a bolygók és a holdak keletkezéséről, a Naprendszer bolygóiról, a Földről és a Holdról, az élet feltételeiről és kialakulásáról, érintve a részecskefizikát, azt, hogy miként épülnek egymásra az atomok.  És láss csodát, az asztrofizikát a tízig számoló gyerkőcök is simán megértik, legalább is az alapokat, melyeket 36 oldalon laponként pár mondatban világít meg a szerző.

A szövegrész vizuálisan is két szegmensre bomlik, a nagy nyomtatott betűk apa és kölyke kérdés-magyarázat párbeszédét tárják elénk, a lapok alján pedig pluszban van egy kisbetűs rész, amit a kis mesehallgató közönség zöme még nem ért meg, így bizonyára a csillagászathoz kicsit sem konyító szülőknek van kitalálva, hogy legyen tartalékul mire támaszkodni a további tudakozódás esetén az adott oldal témájához kapcsolódóan.

konyvelo10202Nem csak maga a szöveg, hanem az illusztrációk is nagyon beszédesek. Minden lappár bal oldalán egy, a szöveghez illő, magával ragadó és művészi igénnyel megrajzolt kép tartozik, amely mind-mind az eredetileg grafikus szerző Farkas Róbert munkája. (A gyerekek fantáziájának van mibe kapaszkodni.)

A könyv célja, hogy elgondolkodtasson, és ha a gyerekben (vagy a szülőben) felmerülnek kérdések, akkor együtt utánanézzenek. Maga a mese is egy kérdéssel indít, hiszen a kisróka faggatja az apukáját, hogy honnan jött. A kötet ajánlása is a szerző gyerekének, Fanninak szól, azzal a biztatással, hogy sose felejtsen el kérdezni. Ehhez persze kell legalább egy, a gyerek kérdéseire szívesen felelő felnőtt is, aki nemcsak gyerekésszel felfoghatóan tudja megmagyarázni az ismereteket, hanem át is tudja adni azt a szenvedélyt és kíváncsiságot, ami őt is hajtja. És íme, itt egy tökéletes estimese-alapanyag a csillagfényes éjszakákra!

A szlovén könyvpiacon a könyv nem egyedi sem a küllemében, sem az átgondolt szerkesztést illetően. Amint az megszokott a szlovén könyvkiadásban, a képeskönyv a szerző beleegyezésével nagyobb formátumban jelent meg (290x205 mm), míg a magyar mérete 210x150 mm. A betűk is „olvashatóbbak”, ezzel maga a szöveg is levegősebb. Értelemszerűen elkápráztató, rövid, tartalmas ismeretterjesztő kötetről van szó szépirodalmi igénnyel.

Az Eszes róka meséi című sorozatban magyar nyelven megjelent már a második könyv is a fénysebességről és egy harmadik Einstein relativitáselméletéről. A MIŠ kiadó még nem tervezi a Pripovedke pametne lisice sorozat folytatását.

Horvat Livija

 

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben