kele
perec1
garas1
64. évfolyam
14. szám
Megjelenés:
2020. 04. 09.
kiscim1420
 

Franc Mesarič halálhírére

mesaric1120Március 8-án 81 éves korában elhunyt Franc Mesarič muravidéki festőművész, a hiperrealizmus festői irányzat első hazai képviselője. Tanulóéveiben, a 60-as évek végén a ljubljanai képzőművészeti akadémián olyan mestereket tudhatott magáénak, mint Božidar Jakac vagy Riko Debenjak, akik képzőművészek nemzedékeinek mutatták meg a belülről való építkezés, a motívumépítés, az új, sajátos festői világ képzőművészeti lehetőségeit, megvalósíthatóságuk módját.

Tanulmányai befejezése után hazatért a Muravidékre, a meghatározó kiadóház, a Pomurska založba és a Pomurski tisk alkalmazottjaként számtalan – köztük magyar nyelvű – könyv tervét és borítótervét, valamint illusztrálását is felvállalta. Mindig szigorúan ügyelt a színkombinációra, a sajátos mesariči pop-art felismerhető és általa kifejlesztett vonatkozásaira. De ezekben sem tért el a – tartalomtól is néhol elütő – tűlevelek, élek és sarkok által való behatároltságtól, a modern világ emberrel szembeforduló, antropomorfságától megfosztott vonatkozásaitól, amelyben a művész – a világ atlétája szerepkörében – próbál eligazodni.            

Csendéleteiben a muraszombati kocsmák depoetizált világának részletei jelennek meg a realitás általi behatároltság, a szigorúan zárt keretek és síkok egymást kiegészítő konkrétságával.

A modernizmus jegyében alkotó DHLM (Danč–Hauko–Logar–Mesarič) csoport, az újabb kori muravidéki festőnemzedék oszlopos tagjaként a festészeti hagyomány múlt századi úttörőinek nyomába lépve a „helyből távol” alkotói attitűdöt vallotta magáénak, a röghöz kötöttség művészeként. Általa teljesedett ki a Mura menti táj csillagokra tekintő képe…

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben