kele
perec1
garas1
64. évfolyam
21. szám
Megjelenés:
2020. 05. 28.
kiscim2120
 

Lesznek táborok, kisebb események

mnmi1820A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet igazgatójával, Soós Mihállyal a koronavírus-járvány miatti kulturális kiesésről és az újraindításról beszélgettünk. Az intézetnek is számos rendezvényt le kellett mondania, most több forgatókönyvvel készülnek a kulturális élet beindítására.

– Sajnos a helyzetre való tekintettel intézményünknek és az egyéb szervezeteknek több rendezvényt is le kellett mondaniuk. Nem tarthattuk meg a legtöbb március 15-ei műsort, köztük a központi ünnepélyt sem, nem lehetett bemutatni új könyveinket, elmaradt az utolsó színházi bérletes előadás, több helyi színjátszóprogram, le kellett mondani több néptáncos bemutatót, nem tudtuk kivitelezni teljes egészében a Petőfi Sándor Tanulmányi Versenyt, elmaradt a jutalomkirándulás, elmaradtak a gyermek- és felnőtt néptáncszemlék, elmaradtak a már meghirdetés előtt álló továbbképzések a drámapedagógia és kézművesség terén. Több vendégszereplést és a cserekapcsolatok ápolását is le kellett mondani, nem fogadhattuk a művészeti, illetve irodalmi karaván tagjait, elmaradtak a falunapok, nem lehetett magyar könyveket, újságokat venni. Leállt a teljes kulturális élet! – elevenítette fel a helyzetet Soós Mihály.

– És hogyan tovább most, amikor a tömegrendezvények egyelőre tilalom alatt maradnak? Mi teljes mértékben pozitívan állunk a jövőhöz, több forgatókönyvvel készülünk a kulturális élet beindítására. A következő hetekben várható a könyvkiadási kuratórium pályázata. A gyerekek és fiatalok számára nyári táborokat tervezünk a Muravidéken. Mivel a nagyobb rendezvényeket nagy valószínűséggel nem lehet megtartani, ezért több kisebb eseményt tervezünk: koncertek, bemutatók, kiállítások, hogy valamelyest pótoljuk az így keletkezett űrt. A diákok, tanulók jutalomkirándulását őszre ütemeztük át, és mihelyst lehet, több településen rendezvényeket szeretnénk szervezni. A színházi bérletes előadásokat valószínűleg későbbi kezdéssel indítjuk. Mihelyst adottak lesznek a feltételek, elindulnak a közös próbák és a társasági élet a csoportoknál. A szigorítások fokozatos felfüggesztésével párhuzamosan nekünk fokozatosan kell újraindítanunk a kulturális életet. Reméljük, hogy ez minél hamarabb bekövetkezik. Az első lépés a Bánffy Központ újranyitása, ahol ismét kaphatók lesznek a magyar nyelvű újságok és könyvek – mondta Soós Mihály.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben