kele
perec1
garas1
65. évfolyam
3. szám
Megjelenés:
2021. 01. 21.
kiscim0321
 

Insta-művészet a karantén idején

kezmuves2020Karantén ide vagy oda, a dobronaki Kézművességek Háza egy pillanatra sem hagyott minket művészet nélkül. Lehet az népművészet vagy képzőművészet, barkácsolás vagy hobbi, napi szinten ránk köszöntek és köszönnek ma is a közösségi oldalakon a jobbnál jobb ötletekkel, kihívásokkal. Inspirálnak, tanítanak arra ösztönözve, hogy mi is alkossunk.

A karanténnal nem húzták le a redőnyt, nem tettek lakatot az ajtókra, várva, hogy majd a vírus után lassacskán visszatérnek a korábbi feladatokhoz. Éppen ellenkezőleg. Kihasználtak minden percet a munkára, az alkotásra és arra, hogy még többen megismerjék őket. Míg a „műhelyekben” folyamatos munka folyt, készültek a csuhétermékek, a batikolt tojások, addig a virtuális térben egyre tágabbra nyíltak a kapuk. És, csak hogy stílusosan fogalmazzunk, a hírnevük úgy terjedt szét a világban, akár a vírus, persze pozitív értelemben... A virtuális tojáskiállítás megszervezése nagy és merész ötlet volt, ami nagy sikerrel zárult. Nap mint nap gyönyörködhettünk a hímes tojásokban, közben számos technikával, más kultúrával ismerkedhettünk meg. – A dobronaki Kézművességek Háza valóban előnyére tudta fordítani a karantént és sosem látott nézőközönséget nyert. Nem túlzás, hogy egy világ ismerhette meg a muravidéki, dobronaki tojásfestőket, ezáltal pedig minket, a vidékünket. Ez nem kis dolog. Ha csak a számokat vesszük alapul, a virtuális tojáskiállításunk 91 ezer embert ért el és 45 ezer kattintás volt a posztokra. Ilyen népszerűségre mi sem számítottunk – mondja Berden Ana, a kézművesház vezetője, aki napi 10 órát dolgozott a rendhagyó kiállításon és a tárlat állandó frissítésén. – A Kézművességek Háza már korábban tagja volt több tojásfestő Facebook-csoportnak szerte a világban. Igyekeztünk ezeken az oldalakon is reklámozni a kiállításunkat és a hagyományainkat. Ennek is köszönhető, hogy – Magyarországról, Szlovéniából, Romániából-Erdélyből, Szlovákiából, Ausztriából, Horvátországból, Szerbiából, Ukrajnából, Hollandiából, Amerikából, Oroszországból – összesen 800 fotót kaptunk, amiből 600-at tudtunk megjelentetni és 86 kiállító mutatkozott be a Facebook és az Instagram-oldalunkon. Ez a virtuális kiállítás megmutatta, hogy a népművészetnek tényleg nincsenek határai – fűzte hozzá.

 

 

Alighogy lecsengett a húsvéti időszak, a Kézművességek Háza egy kreatív felhívást tett közzé. Ezúttal préselt virágképek készítésére buzdították követőiket. Ennek is van előzménye. A Dobronoki György-ház folyosóján van egy szárazvirág-kiállítás, és akik betérnek, gyakran megkérdezik a házigazdát, hogy készültek a faliképek. Innen jött az ötlet, szélesebb közönséggel is megismertetni a virágpréselés modern, gyorsított folyamatát mikrohullámú sütőben. Ezzel a praktikával a 4–6 heti munka egy órára rövidül. Mivel koratavasztól későőszig nyílnak különféle kerti, mezei virágok, így ez egy hosszabb távú projekt, amihez egész évben lehet csatlakozni, a visszajelzéseket pedig örömmel fogadják, és az alkotásokról készült fotókat meg is osztják az oldalaikon. A legújabb és talán leglátványosabb posztok pedig nemrégiben kerültek fel az internetre. Kihívás és egyben játék is, amellyel a képzőművészet világába csalogatják követőiket, szó szerint szereplőivé válva a híres festők híres képeinek.

– A Dobronoki György-házban minden évben szokott lenni egy képzőművészeti kiállítás, amelyet a Vino-art nemzetközi művésztelep keretében szerveztünk – magyarázza Ana. – Idén a koronavírus-rendelkezések miatt sajnos ez nagy valószínűséggel elmarad, de úgy gondoltuk, hogy a képzőművészetről akkor sem mondunk le. A „Between Art and Quarantine”, vagyis a „Művészet és karantén között” elnevezésű kihívás Amszterdamból és Los Angelesből indult útjára múzeumok kezdeményezésében. A lényege az volt a felhívásnak, hogy az otthon megtalálható tárgyakkal, ruhákkal kell megeleveníteni egy kedvenc festményünket vagy szobrunkat. A budapesti Szépművészeti Múzeum is meghirdette ezt a pályázatot, és úgy döntöttünk, hogy a Kézművességek Háza is csatlakozik a kihíváshoz. Elkészítettük Ivana Kobilica a Kofetarica festményét, majd Munkácsy Mihály Ásító inas, illetve a Rőzsehordó nő című alkotását. Előbbihez a kellékeket és az enteriőrt a ház biztosította, utóbbinál pedig kint a természetben fotóztunk. Szerencsére másokat is megihletett a kihívás, így csatlakoztak saját szerzeményekkel, melyeket az oldalunkon megjelentettünk. Az elkészült fotókat a Szépművészeti Múzeum illetve a Getty Múzeum (Los Angeles) Insta-oldalára is elküldtük. Ez valóban egy játék, de iskola is, ebből is lehet tanulni, megismerni festőket, a műveiket – mesélte a kézművesház vezetője, a különleges virtuális programok kiötlője.

A következő projekt pedig már célzottan a gyerekeket szólítja meg. Őket is alkotásra, barkácsolásra buzdítják. – A gyerekek számára szeretnénk virtuális műhelyeket szervezni. Fonalgrafika, kavicsfestés, csuhézás, tehát olyan dolgokkal, amelyek otthon kéznél vannak. Terveink közt szerepel az is, hogy bizonyos barkácstippekről elkészítjük a folyamatképeket, amelyeket, ha lesz erre igény, az iskoláknak is elküldjünk és felhasználhatják. Ősszel majd meglátjuk, hogy alakul a vírushelyzet, és akkor a muravidéki iskolákban is felajánljuk ezt a lehetőséget – zárta gondolatait Berden Ana.

 

 

MCSi Design