kele
perec1
garas1
64. évfolyam
26. szám
Megjelenés:
2020. 07. 02.
kiscim2620
 

Veno Pilon és a muravidéki képzőművészek

pilon2420Kettős kiállítás-megnyitóval indult újra a Muraszombati Galéria: Veno Pilon ajdovščinai művész műveiből, valamint a Muravidéki és Prlekijai Képzőművészek Egyesülete (DLUPP) 25 éves terméséből ad válogatást.

A 20. század egyik legnagyobb festő-, grafikus-, rajz- és fotóművésze halálának 50. évfordulóján a Muraszombati Galéria – az ajdovščinai galériával fenntartott jó kapcsolatai révén – Veno Pilon műveiből készített válogatást. A két világháború közötti időszak szlovén expresszionizmusának vezéralakja az 1918-as oroszországi fogság után Ljubljanában állította ki akvarelljeit, majd prágai, firenzei és bécsi tanulóévei után 1921-ben ismét szlovén földön találjuk, s 1928-as Párizsba költözéséig az ebből a korszakból készült alkotásainak grafikai részét a velencei biennálé is bemutatta. Párizsi évei alatt élénk „kultúrattaséi” tevékenységet folytatott, lehetőséget teremtett a fiatal szlovén alkotók párizsi érvényesülésére. A Muraszombati Galériában látható anyag – Tina Ponebšeknek, Pilon kusztoszának méltatásával – a művész hazai és párizsi műveiből ad válogatást. Ezek közül kiemelkednek a hazai témájú, itthon készült festmények, valamint a párizsi évek portréi, melyeket a Montparnasse-környéki figurák népesítenek be.

 

 

A kiállítás kisebb része a Muravidék és Prlekija képzőművészeit tömörítő, 25 éve működő egyesület alkotóinak (DLUPP) újabb műveit mutatja be. Jože Denko, a DLUPP elnöke beszédében felhívta a figyelmet a ma 22 tagot számláló egyesület negyedszázados tevékenységére, mely szlovén és nemzetközi viszonylatban az alkotások és a szerzők minőségi életművei jóvoltából mára jóval meghaladta a regionális kereteket; egyesek az „univerzális képzőművészeti láthatárig” merészkedtek el, s már jó ideje ennek határait ostromolják. – A nyolcvanas években a képzőművészet-kritikusok már arról írtak, hogy a ljubljanai medence alkotóit a grafika, a muravidéki képzőművészetet pedig a színgazdagság jellemzi. A DLUPP alkotói gárdájából – tekintet nélkül arra, hogy Muraszombatban és környékén, Lendván vagy Ljubljanában alkotnak – ki-ki a maga módján sajátságos képét adja a muravidéki létérzésnek, mely az idők folyamán fokozott átalakuláson ment keresztül.

A Lendva-vidéki alkotók közül a kiállításon Király Ferenc két szoborral, valamint Király-Moss Suzanne, Danč-Roth Marika és Baumgartner Dubravko egy-egy alkotással szerepel. Göntér Endre Trianon-festménye a 100 évvel ezelőtti idők viharfelhőkkel és politikai csapásokkal bőségesen megtűzdelt időszakát idézik meg, a képmező aljára szorult, „szinte magára hagyott, itt felejtett” kisemberrel.

 

 

MCSi Design