kele
perec1
garas1
64. évfolyam
46. szám
Megjelenés:
2020. 11. 19.
kiscim4620
 

Kulturális élmény és a találkozás öröme

varej2520A „savanyú idő” ellenére – ahogy Baumgartner Dubravko, a Lendvai Galéria-Múzeum igazgatója fogalmazott – szép számú közönség jött el a szombati „Múzeumok éjszakája” rendezvényre a lendvai várba, ahol ingyenes tárlatvezetés, gyermekfoglalkozás és etno-jazz koncert várt az érdeklődőkre.  

A meghirdetett műsor szinte minden pontját sikerült lebonyolítaniuk a szervezőknek, a várgalériában lévőket szinte maradéktalanul, így Pisnjak Atilla művészettörténész kalauzolásával a de Chirico-tárlaton a szlovén és magyar nyelvű szakmai tárlatvezetést is. Robert Jurak Hegesztett világ című szabadtéri kiállítását pedig maga a művész vezényelte le kisebb, de annál érdeklődőbb csoport előtt.

A Miran Celec vezette muraszombati džeZZva etno-jazz együttes fellépése előtt azonban besötétült az ég, s a közönség a vár ereszalji részébe sorakozott fel, de a hűvös szellő ellenére tömegesen nem hagyták el a rendezvényt. De a tíz órára tervezett Tűzvarázs-meglepetésfellépést, melyet a „leszakadt” ég miatt alig lehetett megtartani, már csak kevesen várták meg.  

A járvány miatti korlátozások jegyében a várudvaron a másfél méterre voltak a székek, a várban pedig a fertőtlenítésre és a maszkviselésre is figyelmeztette a személyzet a vendégeket. A rendhagyó „Múzeumok éjszakája” végül is a szemerkélő eső ellenére is reményekkel kecsegtet a nyári hasonló rendezvényeket illetően, bár a jelenleg is érvényben lévő korlátozások és szabályok talán sokáig nem változik lényegesen. A személyes találkozások örömét viszont a rendezvények kulturális hozadékán túl pluszértékként kell elkönyvelni.  

 

 

 

 

MCSi Design