kele
perec1
garas1
64. évfolyam
32. szám
Megjelenés:
2020. 08. 13.
cimlap
 

Könyvtárügy, irodalmári kéznyújtás

zcsj2720Az MNMI a tavasz folyamán megjelent két kiadványának – Zágorec-Csuka Judit tanulmánykötete és a Muratáj tavalyi évfolyamának 1–2. száma – bemutatására a Bánffy Központ teraszán került sor július 2-án.

Zágorec-Csuka Judit a Nemzetiségi könyvtárügy a Muravidéken című kötetében a szakma nehézségeiről, a digitalizációról és a könyvtáros szakmában mutatkozó súlyos káderproblémákról, valamint a nemzetiségi politika e téma iránti közömbösségéről is szól. Összefoglaló jellegű megjegyzéseit a szakmában nem jártasok számára a falusi és az iskolai, valamint a központi könyvtárakban található mintegy 130.000 könyv bizonytalan „sorsán” keresztül próbálta érzékeltetni. Zágorec kifejtette: könyvtárosként a katalogizálás és más gyakorlati könyvtárosi teendők mellett a magyar könyvtárosok szövetségével való kapcsolattartás révén az itthon megjelent könyvek sorsát is figyelemmel kíséri, publikációkkal és reprezentáló előadásokkal a hazai szerzők műveinek a magyar nyelvterületen való bemutatását is fontosnak tartja. Zrínyi és Kultsár György „hazainak” mondható műveit is könyvtártörténeti kuriózumként igyekszik felmutatni, mert az „idő vasfoga” is kikezdi ezeket az életműveket. További adósságként a protestantizmus utáni mintegy 300 „könyvtelen” év hazai vonatkozásait is kutatja.

 

 

A Muratáj tavalyi számát Bence Lajos szerkesztő mutatta be, utalva a bevezetőben megfogalmazottakra, melyben a Tisztelt Olvasó számára közöl fontos szempontokat. Szólt a folyóirat eddigi „évkönyves” életét is befolyásoló nehézségekről, az „irodalmi baráti” kéznyújtás gyakorlatáról, az irodalmi körök és a szerzők Muratájhoz fűződő baráti-segítő szándékú viszonyáról.

A jelen kiadványról a szerkesztő elmondta: a „szárnypróbálgató” fiatal alkotók kis száma és a „derékhad” íróinak, költőinek az ugyancsak gyér jelenléte irodalmunk „pillanatnyi” helyzetét mutatja. Ennek ellensúlyozására a magyarországi segítség Zalából és Vasból (Molnár Gábor és Gráfik Imre) és a főváros műhelyeiből (Botlik József, Zsebők Csaba) igazán jól jött. A folyóirat további sorsáról pedig – tekintettel arra, hogy a magyarországi gazdag folyóirat-kultúra is az „online vagy nyomtatott” dilemmája előtt áll – egy szélesebb fórum döntését várná el.

A rendezvény alkalmi kultúrműsorában Zadravec Szekeres Ilona szavalással és Šetar Lucija megzenésített versekkel lépett fel.

 

 

MCSi Design