kele
perec1
garas1
64. évfolyam
32. szám
Megjelenés:
2020. 08. 13.
cimlap
 

A létezés örömét, de a szenvedést is tükrözik

fotoki27201Szombaton nyílt meg a lendvai Rózsa parkban a Lendvai Fotó-videó Klub harmadik, „a természet ölén” felállított kiállítása, mely a maga nemében egy valóságos „forma vivát” mutat be. Eseményeivel a klub sajátos módon járul hozzá a kisváros nyári kulturális-turisztikai kínálathoz.

A jelen kiállítás képeivel három klubtag, Graj Borut, Sobočan Ladislav és Sobočan Bojan mutatkozik be. Ternar Igor klubtag méltatásában külön-külön is szólt a három fotós jellegében és mondanivalójuk tekintetében is különböző habitusbéli tulajdonságairól. Így például Grajról megállapította, hogy nagyon szeret új dolgokkal ismerkedni, érdeklik az utazások pillanatai, s három kiállított fotója – Pipacsos mező, Az új nap születése, Világítótorony – alkotói mottójának a változatosságát tükrözik. Sobočan Bojan gomilicai fotós számára a fényképezés nem csak érdekes hobbi, hanem eszköz is a komoly témák és a társadalmi problémák megjelenítésére. Több, a tavalyi évben bemutatott hazai kiállításán a családi erőszak tragédiáit tárta a nézők elé. A kiállításon három képét láthatjuk, melyekben az emberi szorongást, de a csillogás mögötti feszültséget is megérezzük.

 

 

Sobočan Ladislav, a klub elnökéről megtudtuk, hogy  tükörreflexes fényképezőgépe megvásárlásával egy teljesen új világ tárult ki előtte. Az utóbbi időszakban leginkább tájfotózással foglalkozik. Négy kiállított fényképén csodálatos tájakat mutat be, melyeken a zöld mezők puha ívei hullámzanak, mint az életünk hullámai. Ezt a hullámzást diagonálisan átmetszi hol az erdő, hol egy facsoport vagy éppen a napfénnyel bearanyozott keréknyomok.

– A kiállításon szereplő művészek a műveikbe belecsempészték a szenvedélyt, a színeket, a vágyakozást, az élet és a létezés örömét – jellemezte a kiállítást Ternar Igor.

 

 

MCSi Design