kele
perec1
garas1
65. évfolyam
2. szám
Megjelenés:
2021. 01. 14.
kiscim0221
 

A kuratórium döntött az idei könyvkiadási programról

konyv2920Az MNMI Könyvkiadási Kuratóriuma múltheti ülésén döntött az idei nemzetiségi könyvkiadási programról, illetve a magyar kiadványok támogatására kiírt felhívásra beérkezett pályaművekről. A pályázatra kilenc kézirat érkezett, a kuratóriumi tagok egyhangú döntéssel öt pályaművet javasolnak kiadásra, illetve kiadói társtámogatásra.

Az MNMI gondozásában megjelenésre javasolják Bence Lajos: Egyszer én is című novelláskötetét, valamint Cár Jenő: Moja zgodba című, idén januárban megjelent önéletírási és pályarajzi könyvének magyar nyelvű fordítását Az én történetem címmel. Továbbá támogatást kapott a Kelep Elek meséi (munkacím) mesekönyv, melyben a Kelepelő muravidéki gyermeklapban megjelent húsz legjobb mese válogatása jelenik meg kötet formájában. A kötet – a mesék és az illusztrációk szerzője Abraham Klaudia – az MNMI és az MNTI, azaz a Népújság társkiadásában lát napvilágot. Ezen kívül a kuratórium 500 euró támogatásban részesítette Zágorec-Csuka Judit: A Zrínyiek kultusza című tanulmánykötetét, mely a pilisvörösvári Muravidéki Baráti Kör gondozásában jelenik meg, valamint 750 euró támogatást szavazott meg Špacapan Gerič Miša Vinarkov stolp című képregénykötete magyar nyelvi változatának (Vinárko tornya) nyomtatására. A kuratórium 250 példány magyar nyelvű kötet kiadását támogatja, melyből 50 példányra igényt tart. A kuratórium támogatta – pályázaton kívül – Lendvai Kepe Zoltán: A Hetés című monográfiájának megjelentetését is.     

Az MNMI a könyvkiadási tevékenységre az idén – az egyéb elmaradt programok tükrében – előreláthatólag 15-20 ezer eurót tervez fordítani. A program-, illetve költségvetés-módosítást az MNMI Tanácsa tárgyalja majd. A Kuratórium döntése akkor válik egyértelművé, ha az MNMI Tanácsa támogatja a 2020-as programváltozást.

 

 

 

MCSi Design