kele
perec1
garas1
64. évfolyam
32. szám
Megjelenés:
2020. 08. 13.
cimlap
 

„Nyáron Lendván” Severa és Gal Gjurin

severa3020A Nyáron Lendvára rendezvénysorozat idei első koncertjeként szombaton este a Színház- és Hangversenyterem szabadtéri színpadán Severa és Gal Gjurin adott műsort.

Az öttagú, Ljubljanából érkező zenekar a klasszikusnak mondható felállásban – zongora, basszusgitár, akusztikus gitár, trombita és hegedű, valamint vokalista – az alternatív szcéna egyik legismertebb együttese napjainkban. A világzenei-népi hangzás, a dzsesszes improvizálás és a szentimentalizmus némi country-beütéssel is felbukkan a zenéjükben, de például némely számukba egy kis „death metalos” hangulat is betüremkedett. Hála a jó, de abszolút visszafogott vokálnak, ideig-óráig azért jól funkcionált az egész.

 

 

Az összhangzattan törvényeit felrúgó fužinei-šiškai testvérpár a zenei tanácstalanság ellenére is „ébren tudta tartani” a zenekarvezető által 200-ra becsült számú közönség figyelmét. A Ha egyedül vagyunk és a Dél-téma („ahol még látni nevetős arcot”, s ahol „letéve a fejünket otthon érezzük magunkat”) az elveszett Éden utáni nosztalgiába fordult át. Aztán egy hosszabb üresjárat (pihenő?) vette kezdetét az egyébként is fáradtnak látszó zenekar műsorában, melyet arra használtak fel, hogy a mindvégig merev arccal figyelő közönség a legkisebbek segítségével – hosszú győzködés után – a „flosanje” táncmozgás alapjait megtanulja a zenészektől.

A lényeg, hogy a mintegy 15–20 perces kikapcsolódás nem tett jót az előadásnak, az „idétlenkedés” pedig a jól induló koncert „varázsát” is tönkrevágta – a folytatásban pedig már csak néhány gospel-skót sláger hosszan elnyúló imitálására futotta a zenekarból.

 

 

MCSi Design