kele
perec1
garas1
64. évfolyam
39. szám
Megjelenés:
2020. 10. 01.
kiscim3920
 

Gyümölcsöző összefonódás

sztgott muvtelep 3320 17Kilenc művész részvételével a hétvégén záródott a 18. Szentgotthárdi Nemzetközi Művésztelep, mely idén is több magyar és helyi szlovén szervezet anyagi támogatásával jött létre. A szakmai munka idén is, a Lendvai Galéria és Gerics Ferenc művészeti vezetésével zajlott.

Huszár Gábor szentgotthárdi polgármester a tájékoztatójában a művésztelep befejező napján, szombaton fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a város a koronavírus-járvány miatt a tavasz folyamán több rendezvényt is kénytelen volt lemondani, de ennek a támogatását szívesen felvállalta. Mi több, egymillió forint támogatást is szerzett a Miniszterelnöki Hivataltól.

Gerics Ferenc, a művészeti vezető a Lendvai Bronzöntő Művésztelep - melynek idei találkozója augusztus 17-én kezdődőtt - előkészítőjének nevezte a telep szobrász jellegéből fakadó tevékenységet. Király Ferenc „távoktatással” otthonról végezte a munkát, melyet hétfőn már a lendvai öntő előkészületek során folytat. A szentgotthárdi és a lendvai művésztelep szervezői és szakmai vezetői között a kezdetektől kialakult jó kapcsolaton túl, az idei telep rendhagyónak is mondható a szobrászok nagy száma miatt, akik közül Lipovics János, Vanyúr István és Király Ferenc a munkájuk végső formáját, bronzba öntését, Lendván láthatják.

A szlovén résztvevők (Barbara Kastelec, Svetlana Jakimovska Rodić, Igor Banfi) – akik már több alkalommal is részt vettek a művésztelepen – a dicséret hangján szóltak, jelezve a látványos művészeti hozadékot az elmúlt, közel két évtizedben. Igor Banfi a művésztelep fontosságát hangsúlyozva annak közösségteremtő és szórakoztató-kikapcsoló jellegét is kiemelte. Egy diptichonra futotta a szentgotthárdi művésztelep alatt, melyben már a tőle megszokott, belső táj festését végezte el – egyfajta találkozás élményét a „vízenjárás” képességeivel. Barbara Kastelec a táj „helyi színeit” örökítette meg a képein, a naplementék „lila” színeivel.

 

 

A magyarországi művészek között is több visszajáró akadt, ők is kiemelték a Szlovén Főkonzulátuson tett fogadás során tapasztalt nagyfokú figyelmességet és támogatást. Lipovics János szobrász pedig már a lendvai öntőmunkákra készíti elő az alapokat új kisplasztikájára, ahogy a „madaras témák” szakértője, Vanyúr István is, aki a szobrászcsapatot erősítette a jelenlétével.

A festők: a békési Csuta György a 100 éve történtekre (Trianon) emlékezett, Kovács Ferenc pedig Szentgotthárd város jelentősebb épületeit festette meg. Göntér Endre két komorvörös képén a levegőt is átrajzoló, a kisemberre egyaránt nyomasztólag ható járványhelyzet-hangulatot jelenítette meg.

A lendvai művésztelepre a föntieken kívül Tzo Babaris, Arijel Štrukelj, Pogány Gábor Benő, Rajcsik Attila és Tóth Béla fogadták el a felkérést. Ennek öntő része előreláthatólag augusztus 27-én lesz Csentében.    

MCSi Design