kele
perec1
garas1
65. évfolyam
18. szám
Megjelenés:
2021. 05. 06.
kiscim1821
 

Könnyen változik a nevetés könnyé

hrabal22162Bohumil Hrabal Szigorúan ellenőrzött vonatok című regényének színpadi adaptációja a kaposvári Csiky Gergely Színház előadásában zárta vasárnap este az idei magyar bérletes évadot Lendván. A hrabali humoros-ironikus történet nem hagyta élmény nélkül a közönséget.
A tragikomikus darabnak – melyből 1966-ban film is készült Jirí Menzel rendezésében, elnyerve az idegen nyelvű Oscar-díjat és egy csapásra világhírt szerezve a cseh kisregénynek – ezúttal Bérces László rendező diktálta a tempót. A második világháború utolsó napjaiban egy cseh kisváros mégis nyugodtnak látszó vasútállomásán vagyunk. Kivel találkozunk a színpadon? Itt van Miloš, a fiatal forgalmista, aki öngyilkossági kísérlet után megy újból szolgálatba, aztán Hubička, a szoknyavadász forgalmista úr, a megszállott galambtenyésztő állomásfőnök, az elemi erővel lábát fáslizó főnöknéasszony, Maša kalauzleány, Miloš menyasszonya... A történet (és előzményeinek sorozata) lassan bontakozik ki előttünk – Miloš az ereit vágta fel, mert nem sikerült férfivá válnia menyasszonyával, Hubička egy szolgálati éjjelen az összes hivatalos bélyegzőt rányomja a távírász kisasszony pucér ülepére, amiből óriási botrány kerekedik, melynek a levét a főnök issza meg, a főnöknéasszony a legnagyobb természetességgel nyisszantja el a baromfik nyakát. Ebbe a világba érkezik a szigorúan ellenőrzött vonat, a lőszerszállító szerelvény, melyet fel kell robbantani. Az időközben (egy artistanő „segítségével”) férfivá érett Miloš kollégája, Hubička helyett vállalkozik a feladatra...
hrabal22161Az előadás több elemmel igyekszik érzékeltetni a hangulatot: dalbetétek, nagybőgő, a hrabali szöveg fel- és elmondása (a színészek szerepük narrátorai is), a mozgatható díszlet kelléként való felhasználása. A színikritikák (Csatádi) szerint Bérces rendezése ritkán ad teret a szürreális, hrabali csakazértis-életérzésnek, de amikor igen, akkor viszont teljes egészében eltalálja és teljesen belerántja a nézőt kelet-közép-európai létezésünk zamatába, ahol könnyen változik a nevetés könnyé és a könny nevetéssé. És hogy még szembeszökőbb legyen a megszállás, a háború valósággá.
MCSi Design