kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Az eredeti hetésitől a polgári mintákig 

himzo3620A hétvégén immár tizenharmadik alkalommal rendezték meg a gyertyánosi „Hajnal” Művelődési Egyesület hímzőkörének kézimunka-kiállítását a helyi faluotthonban.

A 2006 óta működő hímzőszakkör kéthetente várja a fiatalokat és idősebbeket, akik különféle hímzési technikákat tanulhatnak meg. A szakkör szakmai vezetője 2018 óta a göntérházi Fehér Andrea, míg a lelkes csapat szervezője és vezetője a kezdetektől Bukovec Rozália. A szakkör célja, hogy generációról generációra átadja a különböző mintákat és az öltési technikákat, így őrizve meg ezeket az utókor számára. Az asszonyok az eredeti mintáktól (hetési, zalai, karádi, erdélyi, sváb…) a polgári mintákig mindent hímeznek.

Szombaton egy rövid kulturális műsorral nyitották meg a kiállítást, amelyen a művelődési egyesület csoportjai, a magyar népdalkör és a citerások, valamint a Mantraši együttes lépett fel. Után a látogatók megtekinthették a hímzőszakkörben készült hímzéseket és horgolásokat. A vasárnap folyamán hímzési műhelyen is részt vehettek az érdeklődők. 

 

 

A kiállítás a Bethlen Gábor Alap pályázatán nyert támogatással – melyből új álló és fali kiállítópannókat, illetve vitrint is vásároltak – jött létre. A műhelymunka a LAS – Kézenfekvő örökség című projekt keretében valósult meg, melyben a helyi közösség a partner – mondta Göncz Vaupotič Elvira, a művelődési egyesület elnöke.

Tivadar Martina

MCSi Design