kele
perec1
garas1
64. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2020. 10. 22.
kiscim4220
 

Muraközi festők tárlata Lendván

CROfestok3720A lendvai Pomurje Horvát Kulturális Egyesület működésének 15. évfordulóját muraközi képzőművészek kiállításával ünnepli. A Színház- és Hangversenyteremben a vidék festőművészei középgenerációjának alkotásai tekinthetők meg   Pohižek Stjepan sesvetei műgyűjtő gyűjteményéből.

Az ünnepélyes megnyitó a járvány miatt elmaradt, az előtérben felállított kiállítás viszont, melyen az akadémikus és a naiv festészet legismertebb muraközi képviselőinek alkotásai állnak egymás mellett, szeptember végéig várja a művészetkedvelőket. A kiállításon szereplő művészek alkotói útjai és művészi kifejezéskeresései merőben különböznek, de épp ez adja meg a kiállítás igazi varázsát és egyben rávilágít a muraközi képzőművészeti valóságra – jellemezte a tárlatot Šimunko Josip a kísérőkatalógusban. A több ezer alkotásból álló Pohižek-gyűjteményből – melynek tulajdonosa egyúttal mecénása is a horvát művészeknek és kapcsolatai révén kiállításokon is szerepelnek odahaza és külföldön – ezúttal az 1950-es években született festőművészek alkotásait láthatjuk: Vladimir Meglić a mai, káosszá alakult világot ábrázolja egyedi színkontraszttal,

 

 

Željko Kipke festő és esszéíró, a horvát konceptuális művészet jeles alakja mindig társadalmilag angazsált alkotásaiban a szellem szabadságát kutatja. Franjo Ružman, a muraközi és a horvát naiv festészet doayenje egy másfajta képzőművészeti valóságot képvisel, képei számos apró részlettel és gazdag színekkel a természethez vezetnek vissza. Franjo Mustač a képzelt muraközi falu festője, az ember és a természet lírai és érzelmi kapcsolatának őrzője. Pavao Ružman a naiv festők körébe tartozik, de képein szürrealisztikus és expresszív elemek jelennek meg, míg Mladen Palić a maga egyszerűségében keresi a Mura-menti táj szépségeit és az életigazságot.

 

 

MCSi Design