kele
perec1
garas1
64. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2020. 10. 22.
kiscim4220
 

Könyv-elő

konyvelo40202Nepozabne: Ženske, ki so premikale meje našega sveta, Mladinska knjiga, 2020 – Ismerjük az első szlovén női rendőrt, vállalkozót, építészt? Tudjuk, ki volt Elenora Jenko Groyer, Kristina Gorišek Novaković vagy esetleg Jula Molnar? Különböző területeken tevékenykedtek, fontos közösségi szerepükkel és a környezetükre gyakorolt hatásukkal sok utánuk jövő női generációnak utat nyitottak olyan területekre, amelyek addig csak a férfiakat illette meg.

konyvelo40201A szeptemberben megjelent könyv a már említett néhány szereplővel összesen ötven kiváló szlovén úttörő nő életébe és munkásságába nyújt betekintést. Néhányat ismerünk közülük, de a zömét sajnos nem, hiszen eddig még nem kaptak észrevehető helyet a történelmi könyvekben, tankönyvekben vagy tanulmányokban. A szóban forgó könyv elsődleges célja a feledés homályából előhozni és megmutatni a mai társadalomban ismeretlen, de fontos nők életét, munkásságát és felbecsülhetetlen érdemüket a női jogok érvényesülésében.

A szövegek Veronika Tašner (aki egyben a bevezető szerzője) szakmai vezetése alatt húsz nő közreműködésével jöttek létre – valamennyien a munkájuk vagy tanulmányaik során a nők helyzetével és a női jogok védelmével foglalkoznak.

Külön említést érdemel a könyv grafikai kivitelezése, amely fontos vizuális kiegészítés a szövegek olvasásánál. Pavle Učakar, a könyv képzőművészeti szerkesztője tíz művésznőt kért fel, akik sajátos, személyes módon álltak hozzá a portrék elkészítéséhez. Az arcképeket a mai hely és idő kontextusába ágyazták, ezzel sajátos és kortárs karaktert adva nekik. Gazdag képgaléria jött létre ötven különféle portréval, amelyek különböző művészeti technikákkal és megközelítésben keletkeztek. A közreműködő művésznők egyike Šinko Sabina lendvai képzőművész, akinek öt portréja gazdagítja a könyv oldalait. Sabina, akinek nem idegen a könyvek illusztrálása, Franja Tavčar (jótevő, női egyesületek vezetője), Helena Gizela Stupan (a régészet első doktora), Ivanka Anžič Klemenčič (az első hivatásos újságíró, nőjogi aktivista), Josipina Hočevar (jótevő és mecénás), valamint Josipina Urbančič Turnograjska (író és zeneszerző) arcképeit örökítette meg.

A monográfia elsősorban a fiatal olvasókat célozza meg, de rajtuk kívül minden generáció számára érdekes és megihlető olvasmányt nyújt.

FaBri

 

 

 

MCSi Design