kele
perec1
garas1
65. évfolyam
16. szám
Megjelenés:
2021. 04. 22.
kiscim1621
 

Muravidéki kulturális jubileum

ms galeria42201Negyven évvel ezelőtt, 1980. október 17-én ünnepélyes keretek közt nyitották meg a Muraszombati Galéria első tárlatát. Az intézmény múlt szombaton a magas jubileumot ingyenes tárlatlátogatással ünnepelte meg: a közönség az aktuális tárlatot, Mateja Kavčič festőművész és Mitja Stanek grafikus és szobrász kiállítását nézhette meg.

ms galeria42202Muraszombatban már a Galéria megnyitása előtt gazdag képtári tevékenység folyt – ugyanis 1965-ben, még a Területi Múzeumon belül kiállítópavilont nyitottak meg, amely Franc Novak építész nevét viselte. A 70-es években a kiállítások a Muraszombati Népi Egyetem szervezésében jöttek létre, utána (1978 és 1992 között) pedig a Muraszombati Kultúrközpont vette át ezt a feladatot. 1992 óta a galéria önálló kulturális intézményként működik, alapítói Muraszombat és Marác Községek.

ms galeria42203Az első tárlat az új kiállítóteremben A muravidéki festők, szobrászok és fotóművészek címet viselte, felállítása Breda Ilich Klančnik, Jure Mikuž és Franc Obal munkája volt. Az áttekintő kiállítást katalógus is kísérte Karel Sukič, Vlado Sagadin és Franc Obal szövegeivel. A tárlaton többek között Dancs Ladislav, Dancs Marika, Gábor Zoltán, Gálics István, Göntér Endre, Huzjan Zdenko, Király Ferenc, Király Moss Suzanne, Pandur Lajcsi, Pandur Ludvik hazai képzőművészek állítottak ki, valamint mellettük néhány műkedvelő alkotó is, mint például Vlado Sagadin és Rajko Stupar.

A négy évtized alatt a Muraszombati Galéria több mint 400 egyéni vagy közös kiállításnak adott helyet, továbbá olyan fontos nemzetközi képzőművészeti eseményeket szervezett, mint a Pannonia tárlat, a Jugoszláv Kisplasztikai Biennálé és legutóbb az Európai Kisplasztikai Triennálé. A galéria állandó kiállításán szlovén alkotók kisplasztikáit és a helyi művészek festményeit csodálhatjuk meg.

FaBri

 

 

 

MCSi Design