kele
perec1
garas1
65. évfolyam
18. szám
Megjelenés:
2021. 05. 06.
kiscim1821
 

Salamon Árpád kamaratárlata kisfilmen

salamon4620A járványügyi korlátozóintézkedések következtében az 1930-ban Szabadkán született, számos díjjal és elismeréssel kitüntetett Salamon Árpád kiállítása a Bánffy Központban sajnos zárt ajtók mögött marad. A kamaratárlatot az online térbe költözve Pisnjak Atilla művészettörténész nyitotta meg.

Az 50-es években a Muravidékre kerülő alkotó nemcsak pedagógusként tevékenykedett a Muravidéken, hanem a lendvai bábjátszás korai kezdeményezése is az ő nevéhez fűződik. A ma Slovenske Konjicén élő festő- és grafikusművész a 60 évek elején hagyta el vidékünket, de még mindig barátsággal és odaadással fordul térségünk felé. Ezért Pisnjak Atilla szerint „a Bánffy Központban látható kiállítás tisztelet és köszönetnyilvánítás az itteni közönségtől Salamon Árpádnak 90 éves jubileuma alkalmából.”

 

 

A kiállításon az elmúlt években készült művek mellett megjelennek korábbi művei is, a művész sokoldalúságát pedig a különböző technikákkal (akvarell, akril, olaj, rajz) készült képek bizonyítják. Fontos szerepet kapnak a tájképek (közöttük többször a Lendva-vidék is), a geometriai alakzatokkal játszó konstrukciók és a kisgrafikák, főként az ex-librisek.

A kiállításról kisfilm is készült, mely az MNMI Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján tekinthető meg.

FaBri

 

 

MCSi Design