kele
perec1
garas1
65. évfolyam
18. szám
Megjelenés:
2021. 05. 06.
kiscim1821
 

A muraszombati mozgókönyvtár 25 éve

bibliobusz47201A Muraszombati Területi és Tanulmányi Könyvtárban idén a szlovén közkönyvtárak napja alkalmából megemlékeztek a bibliobusz elindulásának 25. évfordulójáról is. A minden generáció által szívesen látogatott könyvtárbusz a goricskói magyarlakta falvakba is eljut.

A könyvtárban már 1975-ben voltak arra irányuló törekvések, hogy a könyvtári szolgáltatások azokra a településekre is eljussanak, amelyeken addig nem voltak elérhetők. A mozgókönyvtár ötletét végül 1995-ben valósították meg – 1975 májusában egy kisebb, átalakított autóbusz 2.500 könyvvel kezdte látogatni a nehezen megközelíthető falvakat, amelyek a muraszombati könyvtár mint körzeti központi könyvtár szolgáltatási körébe tartoznak.

bibliobusz47202Ma, 25 év után a könyvtár korszerű számítógépes rendszerrel berendezett bibliobusza mintegy 7.000 könyvvel és nem hagyományos dokumentummal rója az utakat. A busz, melynek korszerűsítéséhez 2014-ben a művelődési minisztérium mellett hozzájárultak a goricskói községek is, kéthetente 12 község területén mintegy 70 megállóhelyen kölcsönöz könyveket és más anyagokat. A magyar nemzetiségi útvonal keretében ellátogat Csekefára, Szentlászlóra, Pártosfalvára, Szerdahelyre, Domonkosfára, Kapornakra és Hodosra. „A magyar nyelvű anyagot Papp József, a nemzetiségi könyvtárosunk válogatja és készíti össze. A magyar gyűjtemény kéthetente változik, így a mozgókönyvtár használói is betekintést kaphatnak a saját anyanyelvükön megjelent könyvújdonságokba” – nyilatkozta lapunknak Balažic Jana, a mozgókönyvtár vezetője. A bibliobusz évfordulója alkalmából egy jubileumi kiadvány is készül.

FaBri

 

 

MCSi Design