kele
perec1
garas1
65. évfolyam
18. szám
Megjelenés:
2021. 05. 06.
kiscim1821
 

„Az anyanyelvét is elfelejtheti az ember”

balazs geza4720A magyar nyelv napja alkalmából prof. dr.Balázs Géza nyelvészprofesszor, egyetemi tanár, az ELTE BTK Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézetének oktatója, a Magyar nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságának elnöke november 17-én online előadást tartott „A magyar nyelv a 21. században” címmel a Lendvai Magyar Főkonzulátus, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet és a Muravidéki Pedagógusok Egyesülete szervezésében.

A nyelvészprofesszor előadásában nemcsak a magyar nyelvről beszélt, hanem a magyar közösségről is, hiszen a közösség tartja fenn a nyelvet és a közösség milyensége tükröződik a nyelvben is. Ezért hangsúlyozta az általa szorgalmazott nyelvstratégiát, a nyelv közösségi (viselkedési, magatartási) keretbe való illesztését, szólt a technológiák nyelvre gyakorolt kényszerítő hatásáról, az oktatásról, a közmédiáról, a hungaro-pesszimizmusról, és nemcsak a nyelvtanoktatásnak, hanem általában az oktatásnak az általános műveltségre gyakorolt hatásáról. Felhívta a figyelmet a kultúravesztésre, vagy másként egy minden eddiginél jelentősebb kulturális váltásra, a hagyománytól való elszakadásra, amely veszélybe sodorhatja az emberiséget, így minket, magyarokat is. A nyelvhasználat: tükör, egy jelzés, mely elég pontos diagnózist ad az emberről, a kultúráról, s a terápia ma már főleg külső, tudatos segítség lehet, a professzor szerint ez lenne a nyelvstratégia tárgya. De minden egyes emberen is múlik valami – mondta a professzor –, mert a spontán nyelvhasználatra ráépíthető a tudatos nyelvhasználat, amivel hatékonyabbá, jobbá és boldogabbá tehető az emberi élet. Tánczos Vilmos kolozsvári folklórkutató egyik tanácsát is idézte: „Jó magyar írókat kell olvasni, mert még az anyanyelvét is elfelejtheti az ember.” Ebben a gondolatban benne van a tudatosság, az odafigyelés, az akarat, amire nagy szükség van nyelvünk értékeinek megőrzésében – mondta többek közt előadásában.

Mivel a járványveszély miatt személyes előadásra nem volt Lendván lehetősége a professzornak, a Lendvai Magyar Főkonzulátus támogatásával Balázs Géza két előadását filmre vették: Zengő anyanyelvünk (általános iskolásoknak, középiskolásoknak) és A magyar nyelv a 21. században (egyetemistáknak, felnőtteknek). Ezek a filmek bekerültek a kétnyelvű online távoktatásba, a tanulók, diákok, valamint az egyetemisták számára felkerültek az online felületekre, így a magyartanárok által használhatók a magyar nyelv távoktatásában is.

                    

Zágorec-Csuka Judit

MCSi Design