kele
perec1
garas1
65. évfolyam
18. szám
Megjelenés:
2021. 05. 06.
kiscim1821
 

Pannonia Reflections – fotók az egész világból

pannonia48204November végén befejeződött a Szlovén Fotográfiai Szövetség és a lendvai Pannonia Fotóklub szervezésében meghirdetett Pannonia Reflections fotóművészeti pályázat. A már igen népszerűvé vált projektre az előző hat évhez hasonlóan idén is rendkívül magas volt a beérkezett alkotások száma: mintegy 350 amatőr és professzionális fotográfus közel 50 országból összesen 5.000 fotóval jelentkezett.

 

 

(Fotók: Népújság-archívum)

 

A Pannonia Reflections a kelet-közép-európai térség egyik legjelentősebb fotóművészeti pályázatává nőtte ki magát. Dolenčić Davor, a Pannonia Fotóklub elnöke és a Pannonia Reflections Szalon megálmodója elmondta, a projekt nem csak a résztvevő fotósok száma (köztük világviszonylatban is több elismert fotós) és a beérkező alkotások magas szakmai színvonala miatt számít értékesnek és elismertnek, hanem azért is, mert két rangos nemzetközi szervezet, a FIAP (Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség) és a PSA (Amerikai Fotós Szövetség) is támogatja. Ezenkívül az öt különböző kategóriából (a szabadon választott témájú színes, illetve monokróm képek mellett még az „Arc és test”, „Életstílus” és „Víz”) beérkezett fényképeket minden alkalommal szakmailag elismert zsűri (az idén Doberlet Vasja és Kramar Janez Szlovéniából, valamint Milojević Raša Szerbiából) minősíti, illetve díjazza. A kreativitás, az eredetiség és a fotók technikai színvonala mellett Dolenčić, aki maga is művészeti fényképészettel foglalkozik, a minősítés fontos tényezőjének tartja még a fotográfia mondanivalóját. Szerinte a fotográfia minőségét jelentősen növeli a valódi történet, amely a kép mögött áll.  

A legjobb alkotások válogatásából – mintegy 100–120 fotó – katalógus is készül. A tervek szerint, ha a járványügyi intézkedések lehetővé teszik, 2021. február 5-én eredményhirdetéssel és díjkiosztóval egybekötött kiállítás nyílik Lendván a Galéria-Múzeumban.

 

 

MCSi Design