kele
perec1
garas1
65. évfolyam
16. szám
Megjelenés:
2021. 04. 22.
kiscim1621
 

Könyv-elő

konyvelo48200Első népzenei füzetem / Moj prvi zvezek ljudske glasbe, Humán Esély Tanácsadó Nonprofit Kft., 2020, Szerkesztette: Laposa Julianna, illusztráció: Füle Viktória.

konyvelo4820Első népzenei füzetem címmel megjelent Laposa Julianna Junior Príma-díjas Zala megyei népzenész, zenei mediátor kisiskolás gyermekeknek szánt magyar–szlovén kétnyelvű népzenei gyűjteménye. A kiadványban összesen 34 szlovén és magyar népdal ad ízelítőt a Muravidék eddig kevésbé ismert népzenei kincséből. A szlovén népdalokat a huszadik században gyűjtött anyagból válogatták, a magyar népdalok pedig idősebb Horváth Károly népzenei gyűjtéséből kerültek ki. A kötetben osztályokra bontva találjuk a dalokat, amelyekhez kotta és illusztráció is társul. A záró oldalon pedig népi játékokat, körjátékokat találhatunk. A könyvecske remek kiegészítő lehet az általános iskolai ének-zene tantárgy, illetve a művészettörténet anyagának azáltal, hogy a régió sajátos népművészeti kultúrájába is betekintést enged.

A kiadvány az Interreg V–A Szlovénia–Magyarország Együttműködési Program támogatásával a Folk Music Heritage projekten keresztül valósult meg. A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) révén az 500 példányból a Muravidék összes kétnyelvű általános iskolája részesült. Az énekeskönyv ezen kívül a lendvai és a muraszombati könyvtárban is helyet kap.

 

 

MCSi Design