kele
perec1
garas1
65. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2021. 10. 14.
kiscim4121
 

Könyv-elő

konyvelo rofusz4920Rofusz Kinga: Doma (Otthon), Hart Kiadó, Ljubljana, 2019

A tavalyi Szlovén Könyvvásár keretében a Hart Kiadónál szlovén nyelven megjelent Rofusz Kinga Otthon (Doma) című könyve idén ősszel kiérdemelte az „Aranykörte” címkét, amely Szlovéniában az ifjúsági irodalom minőségi védjegyének számít.

Az „Aranykörtét” 2010 óta a Ljubljanai Városi Könyvtár keretében működő Pionirska – Ifjúsági és Könyvtári Központ ítéli oda. Célja felhívni a figyelmet az előző évben Szlovéniában megjelent, tartalmilag és kivitelezésben legkiemelkedőbb eredeti vagy fordított irodalmi, illetve ismeretterjesztő gyermek- és ifjúsági könyvekre, melyek most bekerült Rofusz Kinga, magyar illusztrátor és látványtervező Otthon című könyve is. Az animációs filmrendezéssel is foglalkozó alkotó, akinek számos csoportos és egyéni kiállítása volt Magyarországon és külföldön, elsősorban könyvillusztrátorként ismert, hiszen határozott színvilágú festményeit és finom szövegérzékenységét a legkiemelkedőbb magyar írók is méltatták.

Az Otthon című könyvvel nem csak illusztrátorként, hanem egy kizárólag rajzokban, képekben elmesélt történet szerzőjeként mutatkozik be. A könyvet ugyanis az úgynevezett silent-book (szavak nélküli képeskönyv, némakönyv) műfajába soroljuk. Ezek a művek (általában) a címen kívül egyetlen betűt sem tartalmaznak – interaktív módon, a vizualitás nyelvével mesélik el a történetet, eltérő nézőpontok és interpretációk végtelen tárházát kínálva a gyermek és a szülő (illetve bármilyen más olvasó) számára.

Az Otthon alapjában egy költözés krónikája, hiszen az abban szereplő család eladja a régi vidéki házát és egy újba költözik a városba. Az otthon elvesztése és újrateremtése során végbement belső folyamatok bemutatása (visszavágyódás, fájdalmas elszakadás) egy kisfiú szemszögéből elevenednek meg előttünk. A régi háztól (annak biztonságos menedékétől), a színes fáktól a kertben és a nagyitól való búcsú erőteljes fájdalma még inkább érezhetővé válik a kevés színnel (zöld, piros, fehér és fekete), világos háttérrel megjelenő képek között kialakult ritmus által. A fiú ugyanis elkezd rajzolni és lerajzol mindent, ami után vágyódik. Oldalról oldalra lapozva észrevehető, ahogy gyengül a bánata, lassan megtanul elengedni és végül az új házban újra otthonra talál. A borító nyílása, amelyen keresztül mint egy ablakon át tekinthetünk be a könyvbe, szimbolikusan a fiú lelki világába is betekintést nyújt.

A történetet a művész személyes élménye ihlette és alapvetően az otthon lényegi jelentését boncolgatja egy konkrét esemény bemutatásával.

A könyvből egy közel 8 perces animáció is készült, amelynek lírai, melankolikus atmoszférája ismerős lehet azoknak, akik ismerik a kötetet.

 

 

MCSi Design