kele
perec1
garas1
65. évfolyam
18. szám
Megjelenés:
2021. 05. 06.
kiscim1821
 

A remény, a keletkezés, a szerelem

kiraly2316Király Ferenc lendvai szobrászművész életét, munkásságát és életművét e három fogalom jellemzi és ezek jegyében nyílt meg június 2-án az alkotó 80. születésnapja alkalmából rendezett nagy retrospektív kiállítás is a felújított budapesti Várkert Bazárban.
A Formák a mindenségből című a tárlat Várkert Bazár Déli Paloták kiállítótermeiben a Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész mintegy hatvan alkotását vonultatja fel. A házigazda Várkert Bazár, a Szlovén Köztársaság Budapesti Nagykövetsége és a lendvai Galéria-Múzeum rendezésében létrejött kiállítást számos közéleti személy és vendég tisztelte meg jelenlétével. A szobrász munkásságát P. Szabó Ernő művészettörténész méltatta, hangsúlyozva, hogy Király Ferenc egy olyan alkotó, aki már életében klasszikussá vált. „Organikus formáiban benne rejlik a születés, a kibontakozás folyamata” – jellemezte munkáit, hozzátéve: műveinek jó része a szerelemről, a női szépségről, az erotikáról szól. „Az alkotó szülővárosa, Lendva a 19. században Zala Györgyöt, a neobarokk szobrászat neves alakját adta. Király Ferenc formálódásához azonban ljubljanai és zágrábi tanulmányai is nagyban hozzájárultak, majd a világ számos tájára tehetett tanulmányutat, végül azonban visszatért szülőföldjére, ahol máig alkot” – mondta P. Szabó Ernő.

A kiállítás-megnyitó közönségét és a művészt elsőként Gyutai Csaba, a Várkert Bazár ügyvezető igazgatója köszöntötte. „Király Ferenc szobrai lélekkel, szívvel, szeretettel teli alkotások. Király Ferenc lelke lát, s akiknek a lelke lát, az az anyagba is lelket tud lehelni” – fogalmazott. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese pedig köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a szobrász „megszólít bennünk valami olyat egy élettelen anyagon keresztül, ami a lelkünkbe hatol”. Az államtitkár szerint nem véletlenül Király Ferenc a Muravidék első Munkácsy-díjjal elismert képzőművésze, s művészetéhez szülőföldje is rengeteget ad hozzá. A szobrász munkássága a két nemzetet is összeköti, hiszen identitásunk közös elemei közösséget tudnak létrehozni.
L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára felszólalásában kiemelte, hogy olyan nagy formátumú képzőművészről van szó, aki mind a szlovén, mind a magyar művészeti életben a legmegbecsültebbek közé tartozik. „A szlovén és a magyar kormányok nemrég tartottak együttes ülést, amely számos témában fellendítette a két ország közötti együttműködést, ennek egyik állomása a ma megnyíló kiállítás is” – emlékeztetett L. Simon László, hangsúlyozva, hogy a 25 éve önállósult Szlovénia mindig rendkívüli barátsággal fordult a magyar kisebbséghez. Lajnšček Metka, a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövetségének meghatalmazott ügyvivője pedig többek közt kiemelte, hogy az ünnepelt Király Ferenc sokoldalú művész, aki nemzetiségileg vegyes muravidéki környezetben alkot. A nemzeti kisebbségek pedig mindig különös kapcsot jelentenek a két ország között.
Pečnik Damjana, a Szlovén Köztársaság kulturális minisztériumának államtitkára köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a művészeti alkotások egyetemessége minden időben tud érvényesülni, hiszen nyelvüket minden ember beszéli. „Király Ferenc, aki a nagy építész Makovecz Imre kortársa – hangsúlyozta Pečnik –, nemcsak saját műtermében alkot, hanem a lendvai művésztelepek kezdeményezője és társszervezője is, a kultúra közéleti személyisége.
Király Ferenc szobrászművész elmondta, hogy ma is mindennap alkot, hiszen az alkotás jelenti az életét, és nagy megtiszteltetésnek tartja a kiállítást a kiemelt Duna-parti helyszínen, és tekintete itt külön művészi és emberi elégedettséggel simogatja végig kiállított műveket, hisz még alkotóként is ritkán látja így felvonultatva őket. A művek fából, terrakottából, bronzból, fehérmárványból készültek; tiszta formák, melyekkel hazudni nem lehet – vallja Király Ferenc.
A kiállítás július 31-ig lesz megtekinthető Budapesten.
MCSi Design