kele
perec1
garas1
65. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2021. 07. 22.
kiscim2921
 

Tomaž Galič első fotókönyve: Minden embernek van fénylő és sötét oldala

galic darkang01Galič Tomaž, lendvai fotóművész első fotókönyvének lapozása során a fehér, havas tájakról – amelyekbe beleolvadnak a fehér angyalok –, a lepusztult mezőkön és sötét erdőkön át megérkezünk az elhagyatott épületek komor falai közé, ahol már a fekete angyalok uralkodnak. A Dark Angel (Sötét angyal) című album az azonos nevű fotókiállítás képeiből jött létre egy projekt keretében.

 

Tomažt, aki már közel 25 éve fényképez, régóta vonzzák a sötét árnyalatok és a misztikus, meseszerű világ. Sokat fényképezett gót stílusú témákban, ezeken keresztül jutott az angyalokhoz, mint természetfeletti lényekhez is. És mivel az angyalok nem csak fehérek, ő inkább a feketéket választotta – így a könyv alaptörténete is a fehér angyal feketévé változására épül (általában fordítva történik), a fehér (világos) és a fekete (sötét) küzdelméről, illetve egyensúlyozásáról szól. Galič szerint az emberek a sötétséget általában kellemetlen dolgokkal hasonlítják össze, „én pedig másképp viszonyulok a dologhoz – számomra a fekete angyal nem jelent feltétlenül rosszat, és az általam bemutatott átváltozást sem látom negatívnak.” Galič leginkább női modellekkel dolgozik, ezért nem meglepő, hogy a mítoszokban nemtelen lényekként ismert angyalokat kizárólag női modellekkel ábrázolja.

galic darkang02

A látványos kosztümökről (fűzős, hosszú, romantikus, gót stílusú, többnyire fekete ruhák) Tomaž gondoskodott, és ő is szerezte be őket - figyelembe véve a modell karakterét, személyes vonásait, a fotótörténetben való szerepét. A ruhához illő nagy, mutatványos szárnyak csak még jobban növelik a felvételek drámaiságát – ahogy a kiválasztott helyszínek is (sötét erdők, régi várak, romok, kiszáradt föld), amelyekre zömében a Muravidéken és Maribor környékén bukkant rá, de Magyarországon is.

A fotózás során a fekete–fehér technika mellett döntött, mert a képen látható kontrasztok így mutatnak a legjobban.  A könyvben csak egy színes kép jelenik meg – az album végén – kiindulópontként a törtétet folytatásához.  

„Jó érzés egy ilyen könyvet a kezemben tartani – egy önálló kiállítás is sokat jelent az embernek, de a könyv – amely 15 éves munka eredménye – még ezt is túlszárnyalja. Ezzel azonban a történet nem ért véget. Van még ötletem, hogyan lehetne folytatni az angyalaim útját” – nyilatkozta Galič Tomaž.

galic darkang4

MCSi Design