kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Két testvér, két fődíj

cim szs0221Az idei Szúnyogh Sándor Fogalmazási Verseny sok szempontból rendkívüli volt. A már közel két évtizede megszervezett megmérettetés nyertesei idén először nem a nagyközönség előtt vették át a kiérdemelt kitüntetéseket és díjakat, valamint a díjkiosztással összekötött, „Felhők úsztak” című emlékműsor szintén nem hagyományos módon, hanem az online térben jutott el a közönséghez. És rendkívüli az is, hogy az idei versenynek két Szúnyogh Sándor-díjasa lett.

 

 

„A kozmoszba is eljutsz, ha álmok tengerén hajózol”

 

A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) és a Lavina Kultúrklub idén virtuálisan szervezte meg Szúnyogh Sándor-emléknapot „Felhők úsztak” címmel, amely egyben a 23 évvel ezelőtt elhunyt költőről és publicistáról elnevezett fogalmazási verseny virtuális díjkiosztója is volt. A január 8-án közzétett ünnepi műsor ötvözi a film-, a színház-, a zene- és a táncművészetet. A 45 perces videó végén elhangzanak még a Szúnyogh Sándor-díjat azonos pontszámmal elnyerő testvérpár fogalmazásai és az idei nyertesek nevei is.  

Az ünnepi műsort Soós Mihály, az MNMI igazgatója nyitotta meg, aki röviden szólt Szúnyogh Sándor életművéről és az idei (különleges) versenyről, amelyen 39 általános iskolás tanuló és 13 középiskolás diák vett részt. Továbbá biztatóan szólt a versenyzőkhöz is: „Köszönjuk nektek, hogy általatok tovább él Szúnyogh Sándor szellemisége. Ti vagytok a fiatal Szúnyoghok, akiknek fontos, hogy írjatok, hogy a leírtakon keresztül valamit közöljetek a nagyvilággal. Köszönöm, hogy évről évre megírjátok a fogalmazásaitokat és ezzel beengedtek bennünket a gondolataitokba, a világotokba.”

Az ünnepi videó, illetve kisfilm a „Felhők úsztak” címmel Szúnyogh Sándor verseiből összeállított emlékműsorral folytatódott a Lavina Kultúrklub tagjainak előadásában és Štampah Miha rendezésében (a technikai és műszaki megoldás Szolarics Dávid munkája). Štampah Miha, aki a muravidéki irodalmárok közül épp Szúnyogh-hoz érzi magát a legközelebb, a költő gazdag verstárából válogatva annak három műfajára összpontosított – kísérleti és álomszerű verseire, szerelmi költészetére, valamint társadalomkritikai írásaira. A videón bemutatott programban továbbá az előző években (2016–2020) díjazott diákok vallottak az írás öröméről, a közlés fontosságáról.

A fogalmazási versenyt háromtagú zsűri, dr. Gróf Annamária magyar nyelvi szaktanácsos, Pisnjak Mária, az Oktatási Intézet magyar nyelvi szaktanácsosa és dr. Bence Lajos költő, újságíró értékelte. Bence Lajos, aki a videóban szólt a zsűri nevében, kiemelte: „A fiatalok úgy érzik, hogy Szúnyogh Sándor versei még mindig valami újat tudnak nekik hozni. Szerintem van folytatása annak a magnak, amit Szúnyogh elvetett – az a tartás, ami Szúnyognál végig megvolt (a bátorság, a szociális érzékenység, a társadalmi kritika) ugyanis megtalálható ezekben a fogalmazásokban is, bennük élednek újra.”

 

 

A műsor végén elhangzott még a két győztes fogalmazás. Abraham Sarah, a Lendvai Kétnyelvű Középiskola végzős diákja a „Mer(j)ek önmagam lenni” című írását olvasta fel, utána az azonos pontszámot elért „Milyennek képzelem a jövőt?” című fogalmazását Abraham Alida Kiara, a Pártosfalvi KÁI 9. osztályos tanulója olvasta fel.  

A verseny 1–3. helyezettjeinek írásai hagyományosan lapunk januári „Halicanumi üzenetek” című mellékletben is megjelentek. A nyertesek az emléklapot, a Halicanumi üzenetek egy példányát és a könyvutalványt az iskolájukban kapják meg (mihelyt ez lehetséges lesz), a két díjazott pedig már átvette a díjakat. 

 

 

A Szúnyogh Sándor Fogalmazási Verseny korcsoportonkénti első helyezettjei

 

Általános iskola:

6. osztály – Ruzsics Dorka Ildikó, 1. Sz. Lendvai KÁI

7. osztály – Sólyom Borbála, Pártosfalvi KÁI

8. osztály – Koter Rebeka, 1. Sz. Lendvai KÁI és Magyar Miha, 1. Sz. Lendvai KÁI

9. osztály – Agg Jana, Göntérházi KÁI

Középiskola:

1–2. évfolyam – Močnek Johanna, Lendvai KKI

3–4. évfolyam – Neubauer Karmen, SPTŠ, Muraszombat

 

 

MCSi Design