kele
perec1
garas1
65. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2021. 07. 22.
kiscim2921
 

Az ötlet vagy a termék a művészet?

birsa0221Dare Birsa Kámaházán született akadémikus festő, grafikus, illusztrátor és pedagógus, aki több mint 100 csoportos és 30 egyéni kiállítást tudhat maga mögött. Az egyik közülük a Lendvai Zsinagógában tavaly októberben felállított tárlata, melynek megnyitása a napról napra változó járványügyi intézkedések miatt ugyan elmaradt, de a kiállítás vár a galériák újbóli megnyitására.

A kiállítás a művész ellopott képeinek reprodukcióit tárja elénk – a művész ljubljanai műterméből ugyanis a 2010 és 2018 között keletkezett képeiből 25 darabot eltulajdonítottak. De az alkotó, aki folyamatosan keresi a kihívásokat a művészetben, ettől sem riadt vissza – az ellopott képeket a fényképek alapján ismét elkészítette valós méretben. A kiállítás tehát olyan képeket mutat be, amelyek fizikai, elsődleges formájukban már nincsenek meg, de mégis közvetítik a művészi alkotás eredeti üzenetét.

 

 

Pisnjak Atilla, a lendvai Galéria-Múzeum művészettörténésze a következőket írja a kiállításról: „A tárlat magját a Kezek című ciklus képei alkotják. A fotográfiában az ilyen képekre a makró kifejezést használnánk, ugyanis a kezek, illetve a tenyerek és az ujj-összefonódások megnagyított ábrázolásairól van szó. Ezek az ujjak és ezek a tenyerek így teljesen új értelmet nyernek és mélyebb kifejezés hordozóivá válnak.”  

A kiállítás, amely gazdag betekintést nyújt Dare Birsa utóbbi tíz évének művészi munkájába, március végéig lesz felállítva. Igaz, a Lendvai Zsinagóga kiállítóterme a vírushelyzet miatt határozatlan ideig zárva tart, de a szervezők abban bíznak, hogy a képek legalább egy zárórendezvény keretében a nyilvánosság elé kerülhetnek. Az alkotó és a művészet szerelmesei pedig abban reménykednek, hogy a Zsinagóga ajtaja már előbb is nyitva áll majd.

 

 

MCSi Design