kele
perec1
garas1
65. évfolyam
18. szám
Megjelenés:
2021. 05. 06.
kiscim1821
 

lakber1621A többfunkciós terek mindig aktuális témakört jelentenek, különösen a kisebb alapterületű lakások esetében, ahol minden négyzetméter számít. Korábban már elemeztük, hogyan lehet a lakásunkban extra helyet nyerni, ha változnak az életkörülmények. Az ideiglenes otthoni dolgozósarokról beszéltünk, amely mostanság, az adott globális helyzet miatt kifejezetten aktuális témává vált.

Bővebben...

lakber1221A gyerekek kinőtték a szobájukat, ezért felújításra került sor. Két általános iskolás ikerfiú részére készül új tér. A fiúk nem voltak túl komplikált megrendelők. A kívánságuk röviden: emeletes ágyat szeretnének, meg íróasztalt, hogy tudjanak tanulni. Szorgalmas gyerekek és ideális megrendelők. Imádnak kutatni, tanulni, utazni a szülőkkel, szeretik a zenét és a sportot.

Bővebben...

lakber0821Életünk során mindannyian megélünk legalább egy fürdőszobafelújítást, ezért álljon itt néhány emlékeztető, hogyan fogjunk hozzá, hogy minél kevesebb kihívással szembesüljünk. Mielőtt elkezdjük a felújítást, célszerű tudni, hogy mik a kívánságaink az új fürdőszobával kapcsolatban. Fürdőkád vagy csak tusolófülke? Mosdó? Mekkora és milyen? Burkolat? Milyen és hol? Áthelyezzük az egyes elemeket és felvállaljuk a vezetékek áthelyezését? A végleges döntéshozatal előtt célszerű az egyes kivitelezőkkel is konzultálni, mert lehet, hogy egyes ötletünk kivitelezhetők, de túl drágák.

Bővebben...

lakber0421Kezdjük el az idei lakberendezési rovatot azokkal a színekkel, amelyek alaposan befolyásolják a lakberendezés, a divat, a formatervezés világában alkotó emberek munkáját, valamint rajtuk keresztül bennünket is. A trendvezér, színszakértő és festékgyártócég, a Pantone Color Institute 2021-re egy élénk sárgát, az Illuminating 13-0647-et és egy klasszikus szürkét, az Ultimate Gray 17-5104-et választotta az év színéül. Érdekes és izgalmas páros.

Bővebben...

lakber4720Optimizmussal indítottuk az évet és nem gondoltuk, hogy ilyen gyorsan változni fognak a dolgok. Többek közt nem gondoltuk, hogy az emberek között ekkora szakadék tátong majd, és nem gondoltuk, hogy ennyi ember lesz rákényszerülve az otthonról dolgozásra. És azok az emberek, akik előtte nem dolgoztak otthonról, sajnos nem voltak felkészülve, mert nem volt megfelelő dolgozószobájuk vagy akár csak egy kis dolgozósarkuk sem. A gyerekeknél más a helyzet, mert jobbik esetben van szobájuk és a szobájukban íróasztal. Innen tudják végezni a távoktatási feladatokat. Remélhetőleg van ott annyi hely, hogy a szülő is tud oda tud ülni az asztalhoz, mert a legtöbb esetben, főleg a kisebb korosztálynál, szülői segítség nélkül sajnos nem működik a távoktatás.

Bővebben...

lakber4220Az egyik nap azon tűnődtem el, hogy milyen érdekesek vagyunk mi, emberek. Megtanulunk vagy inkább megszokunk valamit, és utána ahhoz ragaszkodunk, mert azt ismerjük. A komfortzónánkon belül mozgunk és nem igazán akarjuk megváltoztatni a percepciónkat, a gondolkodásmódunkat, a szokásainkat. A kerámiaburkolat kapcsán futtattam le ezt a gondolatmenetet egy nemrég folytatott beszélgetés után.

Bővebben...

lakber38202014 óta exponenciálisan megnőtt a szobanövények iránti érdeklődés. Most ne mélyedjünk igazán bele ennek a pszichológiájába: a popkultúra felelősség alóli kibújása, a gyerek helyett háziállat vagy inkább csak szobanövény vállalása az 50-nél órás munkahét miatt? Ez most nem fontos a szemszögünkből, inkább a belsőépítészeti szerepét vizsgáljuk meg ennek a trendnek.

Bővebben...

lakber3420Nagyon furcsa és intenzív időket élünk. Villámgyorsan változnak a „szabályok”, melyek alaposan befolyásolják napjainkat és alakítják a ránk kényszerített „új valóságot”. Ebből kifolyólag változik az alap életterünk is, változnak a helyek, ahol élünk, és főképp az, hogy milyen módon élünk ezekben a terekben.

Bővebben...

lakber2920Nagymamáink idejében a konyha volt a ház központja. Bizony, más idők voltak azok; nem rohant mindenki mindenfelé, volt idő leülni, étkezni és beszélgetni. Manapság is jónéhányan törekszünk erre, ezért a konyhafelújítás, amire az életben legalább egyszer sor kerül, tökéletes alkalom arra, hogy ebbe az irányba induljunk.

Bővebben...

lakber2420Magától adódott a nyári konyha témája a mostani lakberendezési rovathoz, mert tökéletesen magába foglalja a kellemes nyári napokat, az estéket és a társasági életet. És mindezt összevonhatjuk az ételkészítés varázsával, valamint a pihenéssel a teraszon, egy érdekes könyvvel a kezünkben.

Bővebben...

lakber2120Hogyan kezdjek az új enteriőr megtervezésébe? Hogyan tervezzem meg az álomotthonomat? Ezek a leggyakoribb kérdések, amikor az enteriőr áttervezésébe kezdünk. Ezért itt van néhány rövid tipp, melyek segítséget jelenthetnek a kreatív munka sikeres elvégzésénél.

Bővebben...

lakber1620Érdekes belsőépítészeti kihívás érkezett hozzám: egy hálószoba felújításának a megtervezése, melyet ráadásul egy mini fürdővel szeretnének kiegészíteni. Az elképzelés szerint a berendezés legyen modern, némi art deco beütéssel és meleg fa hangsúlyokkal. A szobába a megrendelők szeretnének egy dolgozósarokként vagy sminksarokként funkcionáló térrészt is.

Bővebben...

lakber1220A világban zajló aktuális események rákényszerítik az embert, hogy eltűnődjön olyan dolgokon is, amik általában csak úgy elmennének mellette. Az egyik ilyen téma a környezetpszichológia, amely az ember és környezete közötti kapcsolatot vizsgálja. Alapvetése, hogy a minket körülvevő fizikai környezet hogyan befolyásolja az ember érzelmeit, gondolatait és viselkedését. Ez egy multidiszciplináris terület, amely átfogja többek közt az esztétikát, az antropológiát, a pszichológiát, a szociológiát és nem utolsó sorban az építészetet.

Bővebben...

lakber0720Fiatalkoromban sokszor költöztem és változtattam lakást a tanulmányaim miatt. Mostanában inkább a munkalehetőségek miatt költözök többször. Új helyek, terek és ötletek... Mindez első hallásra nagyon macerás és kellemetlen dolognak tűnhet, de az utolsó költözésemkor, ami most február elején történt, bevallottam magamnak, hogy nem is olyan szörnyű ez a dolog, mert a fejlődéshez folytonosan szükségünk van új kihívásokra.

Bővebben...

lakber0420Az év végén a design-világ közzéteszi a következő év trendjeit. Így a „színes cég”, a Pantone Institute is meghirdette december elején a 2020. év színét. Ezúttal az univerzális kedvencet, a klasszikus kék színt választották ki (19-4052 Classic Blue). Az Institute elnöke így indokolja döntésüket: „A választásunk tükrözi az emberek vágyát a nyugalom és a biztonság után.” A kék szín a megbízhatóságot, a becsületességet, a kék eget és az óceánt szimbolizálja, azaz „kék otthonunkat”, amelyet az aktuális események nyomán, a fenntarthatóság témakörében úgy is értelmezhetünk, hogy itt az idő, hogy a Földünk megőrzése kerüljön előtérbe.

Bővebben...

MCSi Design