kele
perec1
garas1
65. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2021. 10. 21.
kiscim4221
 

lakber4221Ahogyan a világ az ökotudatosságra törekszik, így a belsőépítészeti trendeknek is a fenntarthatóságon kell alapulniuk. A fenntarthatóság a környezeti hatások minimalizálását jelenti, azaz a „zerowaste” életmód elsajátítását minél nagyobb mértékben, mert ezzel alaposan csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat. Komplikáltnak hangzik, de kis változásokkal messzire lehet jutni.  

Bővebben...

lakber3821Néha mindannyiunknak vannak problémái a gyűjtögetéssel, azaz a tárgyak felhalmozásával. A lakásunkban mindenfelé tárgyak hevernek, ami rendezetlen, zsúfolt benyomást kelt. Meggyőződésem, hogy senki sem akarja ezt. Vegyük hát sorra, hogyan tudnánk ügyesebben tárolni a tárgyainkat (amikről úgy gondoljuk, hogy szükségünk van rájuk), hogy mindig rendezettnek, tisztának és elegánsnak tűnjön a lakásunk.

Bővebben...

lakber3321Nincsenek megoldhatatlan építészeti feladatok, csak kisebb és nagyobb kihívások. Esetünkben egy egyszobás lakás berendezéséről van szó, melynek hosszúkás formájú, kissé kedvezőtlen az alaprajza. Az egyszobás lakás nyugati tájolású és a nappali-konyha tere egybefolyik a bejárattal. Ebből a hosszúkás térből nyílik a fürdőszoba és a kicsi hálószoba terasszal. A megrendelő kedvező lakásvásárlási ajánlatba botlott, ezért hozzám fordult vásárlás előtt, hogy megvizsgáljuk, milyenek a lakás reális berendezési lehetőségei.

Bővebben...

lakber2921Napjainkban újra közkedvelt lett a terazzo-minta: ez vajon egy újabb trend vagy a kifinomult elegancia és esztétikai érzék megjelenése?

A terazzo olasz kifejezés a terrazza-terraces szóból származik. Az ókori görög és római időkben, valamint az olaszországi reneszánsz idején kiváltképp népszerű anyagként tartották számon. Az alapját beton képezte, amit újrahasznosított gránit- és márványdarabokkal ötvöztek, olykor akár törött kerámiadarabokkal is tarkítva: izgalmas és látványgazdag küllemét ezek az apró, szilánkszerű darabkák adják.

Bővebben...

lakber2421Amikor új háziállat érkezik a házhoz, az igényes tulajdonosok megfelelően felkészülnek erre, komplett felszerelést és megfelelő bútorzatot vásárolnak. Egy átgondoltan berendezett lakásban ezek a részletek is nagyon fontosak. Szerencsére napjainkban nagy a választék a háziállat-bútorok piacán, rengeteg csodálatos formát, mintát és stílust lehet találni. Természetesen a tervezők elsősorban az állatok kényelmére és egészségére gondoltak, ennek megfelelően tervezik meg ezeket a bútorelemeket is.

Bővebben...

lakber2021Az e havi lakberendezési rovatban egy kissé szokatlan és érdekes témával foglalkozunk – házi borospincével. De nem a szó klasszikus értelmében, ahogyan vidékünkön ismerjük a borospincét, hanem egy szenvedélyes borgyűjtő házi borospincéjét tervezzük meg. A család házi gyűjteményében már van több száz borosüveg. Néhányat ajándékba kapott a család, néhányat vásároltak mindenfelé, ahol jártak a világban. Most szeretnének egy méltó helyiséget, ahol mindezen kincseket tárolják és élvezhetik a világ borainak ízeit.

Bővebben...

lakber1621A többfunkciós terek mindig aktuális témakört jelentenek, különösen a kisebb alapterületű lakások esetében, ahol minden négyzetméter számít. Korábban már elemeztük, hogyan lehet a lakásunkban extra helyet nyerni, ha változnak az életkörülmények. Az ideiglenes otthoni dolgozósarokról beszéltünk, amely mostanság, az adott globális helyzet miatt kifejezetten aktuális témává vált.

Bővebben...

lakber1221A gyerekek kinőtték a szobájukat, ezért felújításra került sor. Két általános iskolás ikerfiú részére készül új tér. A fiúk nem voltak túl komplikált megrendelők. A kívánságuk röviden: emeletes ágyat szeretnének, meg íróasztalt, hogy tudjanak tanulni. Szorgalmas gyerekek és ideális megrendelők. Imádnak kutatni, tanulni, utazni a szülőkkel, szeretik a zenét és a sportot.

Bővebben...

lakber0821Életünk során mindannyian megélünk legalább egy fürdőszobafelújítást, ezért álljon itt néhány emlékeztető, hogyan fogjunk hozzá, hogy minél kevesebb kihívással szembesüljünk. Mielőtt elkezdjük a felújítást, célszerű tudni, hogy mik a kívánságaink az új fürdőszobával kapcsolatban. Fürdőkád vagy csak tusolófülke? Mosdó? Mekkora és milyen? Burkolat? Milyen és hol? Áthelyezzük az egyes elemeket és felvállaljuk a vezetékek áthelyezését? A végleges döntéshozatal előtt célszerű az egyes kivitelezőkkel is konzultálni, mert lehet, hogy egyes ötletünk kivitelezhetők, de túl drágák.

Bővebben...

lakber0421Kezdjük el az idei lakberendezési rovatot azokkal a színekkel, amelyek alaposan befolyásolják a lakberendezés, a divat, a formatervezés világában alkotó emberek munkáját, valamint rajtuk keresztül bennünket is. A trendvezér, színszakértő és festékgyártócég, a Pantone Color Institute 2021-re egy élénk sárgát, az Illuminating 13-0647-et és egy klasszikus szürkét, az Ultimate Gray 17-5104-et választotta az év színéül. Érdekes és izgalmas páros.

Bővebben...

lakber4720Optimizmussal indítottuk az évet és nem gondoltuk, hogy ilyen gyorsan változni fognak a dolgok. Többek közt nem gondoltuk, hogy az emberek között ekkora szakadék tátong majd, és nem gondoltuk, hogy ennyi ember lesz rákényszerülve az otthonról dolgozásra. És azok az emberek, akik előtte nem dolgoztak otthonról, sajnos nem voltak felkészülve, mert nem volt megfelelő dolgozószobájuk vagy akár csak egy kis dolgozósarkuk sem. A gyerekeknél más a helyzet, mert jobbik esetben van szobájuk és a szobájukban íróasztal. Innen tudják végezni a távoktatási feladatokat. Remélhetőleg van ott annyi hely, hogy a szülő is tud oda tud ülni az asztalhoz, mert a legtöbb esetben, főleg a kisebb korosztálynál, szülői segítség nélkül sajnos nem működik a távoktatás.

Bővebben...

lakber4220Az egyik nap azon tűnődtem el, hogy milyen érdekesek vagyunk mi, emberek. Megtanulunk vagy inkább megszokunk valamit, és utána ahhoz ragaszkodunk, mert azt ismerjük. A komfortzónánkon belül mozgunk és nem igazán akarjuk megváltoztatni a percepciónkat, a gondolkodásmódunkat, a szokásainkat. A kerámiaburkolat kapcsán futtattam le ezt a gondolatmenetet egy nemrég folytatott beszélgetés után.

Bővebben...

lakber38202014 óta exponenciálisan megnőtt a szobanövények iránti érdeklődés. Most ne mélyedjünk igazán bele ennek a pszichológiájába: a popkultúra felelősség alóli kibújása, a gyerek helyett háziállat vagy inkább csak szobanövény vállalása az 50-nél órás munkahét miatt? Ez most nem fontos a szemszögünkből, inkább a belsőépítészeti szerepét vizsgáljuk meg ennek a trendnek.

Bővebben...

lakber3420Nagyon furcsa és intenzív időket élünk. Villámgyorsan változnak a „szabályok”, melyek alaposan befolyásolják napjainkat és alakítják a ránk kényszerített „új valóságot”. Ebből kifolyólag változik az alap életterünk is, változnak a helyek, ahol élünk, és főképp az, hogy milyen módon élünk ezekben a terekben.

Bővebben...

lakber2920Nagymamáink idejében a konyha volt a ház központja. Bizony, más idők voltak azok; nem rohant mindenki mindenfelé, volt idő leülni, étkezni és beszélgetni. Manapság is jónéhányan törekszünk erre, ezért a konyhafelújítás, amire az életben legalább egyszer sor kerül, tökéletes alkalom arra, hogy ebbe az irányba induljunk.

Bővebben...

MCSi Design