kele
perec1
garas1
63. évfolyam
4. szám
Lendva 
2019. 01. 24.
kiscim0419
 

Színes gyerekszoba

lakber4016Az építészetnek számomra az egyik kedvenc része az, amikor gyerekszobabelső kialakítására kérnek fel. Ezúttal dupla volt az öröm és a kihívás, mert egy ikertestvérpár, egy lány és egy fiú számára rendeztem be egy 4 x 4,50 méter alapterületű teret.
A szobának délnyugati a tájolása, így két irányból kapja a természetes fényt, ezért nem jelentett kihívást a megfelelő megvilágítás biztosítása, főképp a munkafelületek esetében. A szoba berendezését úgy találtam optimálisnak, hogy közvetlenül az ablak elé helyeztem a két dolgozóasztalt. Itt van a legtöbb természetes fény és a szoba kissé hosszúkás alaprajza miatt ezt tartottam a legmegfelelőbb megoldásnak.
A helymegtakarítás miatt és azért, mert a gyerekek kedvelik az emeletes bútoros megoldásokat, emeletes ágyakat alkalmaztam. Ezeket a bejárati fal jobb oldalára raktam, így a szemközti oldalra két plafonig érő ruhásszekrény került.
Amint már az előző lakberendezési rovatomban is hangsúlyoztam, nagyon fontosnak tartom a megfelelő munkafelület biztosítását. Esetünkben ez elegánsan megoldódott, így több figyelmet fordíthattam a szoba színvilágára.
Mivel egy lány és egy fiú a „megrendelő”, semleges színeket ajánlottam, melyek a sárga, a zöld és a kék. Ezek mind serkentik az agyműködést, a zöld szín nyugtató hatással is van az emberre és pozitívan befolyásolja a közérzetet. A bútorok fehérek némi fekete kiegészítéssel és meleg diófa-részekkel. Továbbá a szoba falait vicces és oktató üzeneteket tartalmazó poszterekkel díszítettem, melyeket a gyerekek saját tetszésük szerint lecserélhetnek. A szoba közepét üresen hagytam, mert fontosnak tartom, hogy maradjon szabad tér a játszáshoz.
Gyerekszoba berendezésénél külön oda kell figyelnünk a kis felhasználók kívánságaira is, mert ők fogják belakni a teret. Fontos, hogy jól érezzék magukat a térben, mely motiválja őket a kreativitásra és az élet kutatására. Ezért mi is konzultáltunk, és az ikrek elmondták, mik az elvárásaik, amik alapján elkészültek a tervek.
MCSi Design