kele
perec1
garas1
63. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2019. 09. 19.
kiscim3819
 

Az időtlen fa a lakberendezésben, 2. rész

lakber4816A közelmúltban egy fiatalember háromszobás új otthonát rendeztem be, mely egy többlakásos házban van. Szerencsémre a megrendelőnek kifinomult az ízlésvilága, előnyben részesíti a letisztult vonalakat és a természetes anyagokat. Kedveli a fát, ezért szeretné alkalmazni az új enteriőrben is.
A lakás vezérfonala a minimalizmus, a könnyed bútorformák és a praktikus, funkcionális megoldások. Ezúttal részletesebben a nappali berendezését érintem, mert itt jelenik meg a legtöbb faburkolat. Részemre ez érdekes kihívás és tapasztalat volt, mert a szocializmus korában nőttem fel, ahol a fát főként hajópadlóként és lambériaként, fal- és plafonburkolatként használták a ház minden helyiségében. Ezek a megoldások a legtöbb esetben elnyomták és lekicsinyítették a teret. Emiatt a fa alkalmazása a magánlakásokban sajnos negatív előjelet kapott nálam. Egészen eddig.
A tárgyalt nappalinak délnyugati a tájolása, ami kedvező természetes megvilágítást jelent. A tér alaprajzilag téglalap alakú. Nyitottságának megőrzése céljából minimális, de funkcionális bebútorozást terveztünk. Egy nagyobb, többfunkciós kanapé került a hosszabbik központi északi falra, mely egy hangsúlyos médiafalra néz. Erre a falra helyeztük a tévét. A bejárati falra terveztem egy izgalmas fehér szekrényrendszert is, melynek alsó zárt része tárolásra alkalmas, a felső része pedig könyvespolcok dinamikus játékát adja. Itt a háttérben is faburkolatú fal jelenik meg.
A tér legizgalmasabb része mindenképp a médiafal, mely vertikális irányban domináns különböző szélességű diófalécekkel. Ezek a vertikális csíkok fatörzsekre emlékeztetnek és így szubtilis módon az erdőt varázsolják a nappaliba. A tévé síkjánál kidomborodik a fal és elrejti az elektronikus felszerelést. Ezzel az egyedi megoldással elegánsan lezárjuk a falat és egy homogén felületet hozunk létre, mely egyben dinamikus és változatos a fa struktúrájával.
A fal könnyű és meleg, kellemes, otthonias hangulatot hoz a térbe olyan mértékben, így előfordulhat velünk, hogy néhány napig nem kívánjuk elhagyni az otthonunkat.
Képeink két különböző megoldást mutatnak be.
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben