kele
perec1
garas1
63. évfolyam
37. szám
Megjelenés:
2019. 09. 12.
kiscim3719
 

Természetes építkezés: A lakókörnyezet kiválasztása

lakber5Az építkezési helyszín nem csupán egy ingatlantulajdon, mely a birtokunkban van, hanem szellemi táj, melyet tisztelnünk kell. A természetes építkezés lényege egy kisebb ökoszisztéma, egy élő organizmus létrehozása, mely összhangban van a tájjal, környezetével és a lakókkal. Ezért is nagyon fontos a megfelelő helyszínválasztás, melynél általában néhány egyszerű kritériumot követünk: pénzügyi helyzetünk, távolság a munkahelytől, iskolától, az üzletektől és az egészségháztól. Szükség van viszont néhány további különleges szempontra is, hogy a természetes építkezés révén kialakuló otthonunk egészséges és szerencsét hozó legyen.
Akármilyen helyszín mellett is döntünk, az ingatlanvásárlás előtt célszerű megvizsgálni a környéket és utánanézni, hogy milyenek a helyi politika tervei a terület fejlődésével. Nézzünk utána a szennyező forrásoknak és zajnak, atomerőműveknek és más erőműveknek, gyáraknak, krematóriumoknak, repülőtereknek, autópályáknak, vasútállomásoknak és parkolóknak, távvezetékeknek, telekommunikációs adóknak, valamint a fő szélirányoknak, melyek a helyszínre hozhatják a szennyeződéseket. Vizsgáljuk meg a radonszennyeződést is.
Természetesen utána kell néznünk a helyszín pozitívumainak is, hogy például milyenek az újrahasznosítási lehetőségek, van-e megfelelő közlekedés, biciklis és gyalogos utak, alternatív kezelési központ, művészeti központ, ökopiac és üzlet. Közérzeti és szellemi szempontból fontos az is, hogy eltöltsünk némi időt a helyszínen és tudatosítsuk magunkban, hogy milyen érzéseket kelt bennünk az ott-tartózkodás. Figyeljük meg a növényzetet, a kilátást, a tájolást és értékeljük, hogy mindez pozitív érzékeket kelt-e bennünk. A fejlett bioregionalizmusban, melyekben a tájak jóval öko-orientáltabbak, az új helyszínnel való ismerkedéshez tartoznak a földről, a vízforrásokról, a levegőről, a helyi történelemről szóló adatok, a flóra és a fauna, valamint a csillagászati ismeretek is.
A holisztikus hozzáállás az otthonunk helyszínének kiválasztásához eredményezhet összetettebb és hosszadalmasabb folyamatot, melyben az építész és más alternatív tudással rendelkező szakemberek is segíthetnek. Hosszú távon viszont mindenképp kamatozni fog a belefektetett idő és energia, mert megtaláljuk a keresett „helyünket”.
Forrás: Öko-Bio Ház, Grandovec H.
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben