kele
perec1
garas1
63. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2019. 10. 10.
kiscim4119
 

A milánói bútorvásár

lakber2017Milánóban minden év áprilisában megrendezik a világ legnagyobb bútorvásárát, melyen már 1961 óta bútorok és lakberendezési kiegészítők kerülnek bemutatásra. A „Salon del Mobile”-n megjelennek a design-világ legfontosabb nevei, akik diktálják a jövő új trendjeit. A vásár a Fiera Milano kiállítási és kongresszusi központban van, melyet Massimiliano Fuksas építész tervezett.
Idén a vásár vezérfonalát a „DELIGHTFUL” jelige jellemezte, melyet a központi kiállítás alkotói, Miguel Queda és Simone Ciarmoli jelöltek ki. Angolul a design, világítás és jövő szavak összeolvasztásából jött létre, összevont jelentése bűbájos.
Az idei vásár homlokterébe a világítás került. Az ember kellemes közérzetéhez fontos a megfelelő mennyiségű fény, ezért az ismert designerek és gyártók összefogták a korszerű LED-technológiát és a tradicionális, gazdag formákat, amikből érdekes, néha barokkos hibridek születtek. Néhányan maradtak a minimál-formáknál, melyekből kifinomult, letisztult formák jöttek létre.
További hangsúly az úgynevezett „co-housing”-on volt, ami ebben a formában együttélést jelent. Világszerte megszokott gyakorlat lett, hogy a fiatalok pénzügyi függetlenségük elérése után is együtt élnek barátokkal, ismerősökkel, mint diákkorukban. Ennek némi pénzügyi, némi szociális háttere is van. Ezért a lakberendezők flexibilis bútorokat és berendezéseket alkottak, melyek különböző formájuk miatt széles ízléskörnek felelnek meg. Ezen életmódon kívül is a flexibilitás és a többfunkciós használat jellemezte a bútorokat. Anyaghasználatban a fa volt előtérben.
Az irodahelyiségek berendezésénél érdekes volt a meglevő open-space, azaz amerikai stílusú irodák átrendezésére tervezett elemek felhasználása. Nagy hangsúly került az akusztikai falakra, melyek térelemként szerepelhetnek. Érdekesek voltak a térben elhelyezett fülkék is, melyek intim és minőségi munkahelyet biztosítanak. Itt is a fa és a természet, valamint a flexibilitás és ökológia szerepelt az előtérben.
Ezek nagyon rövidre fogva a benyomások, melyek gazdagok, színesek és néhányszor akár megfogalmazhatatlanok is voltak.
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben