kele
perec1
garas1
63. évfolyam
34. szám
Megjelenés:
2019. 08. 22.
kiscim3419
 

Megosztott gyerekszoba berendezése

lakber 3DEzúttal egy megosztott gyerekszoba megtervezése lett a lakberendezési rovat témája, melyben ideiglenes megoldást kellett találni egy új családtag részre.
Alaprajzilag a szoba négyszer ötméteres, és dél – nyugat tájolása van, ami nagyon pozitív a természetes fény biztosítása szempontjából. A szobába két ajtó nyílik, az egyik a folyosóról, a másik pedig a szülői hálóból. Erre vonatkozóan oldottuk meg a szoba elrendezésének alaprajzát. Ebből kiindulva került az újszülött ágya és a pelenkázóasztal a szülői hálóhoz közeli ajtóhoz. A babának éjszakaként valószínüleg szüksége lesz egy kis szülői asszisztenciára, ezért célszerű, hogy közvetlenül az ajtó mellett legyen elhelyezve az ágya.
A nagyobb gyerek ágyát a szoba déli oldalára helyeztem, egy íróasztallal és székkel kiegészítve. A bútorok a fal mentén vannak elhelyezve, így a szoba központi, valamint átjáró része szabadon maradt, és így keletkezett elég hely játékra és társalgásra.
Az ideiglenes szoba elrendezésében fontos elemként lép fel a kisbaba és az ötéves gyerek szobarészének a leválasztása, mely egy mozgatható lapfüggönnyel történik. Napközben teljesen el lehet húzni, esténként pedig széthúzni, szükség szerint. Így éjszaka a nagyobb gyereket nem fogja zavarni a direkt fény, amikor a szülő a kisbabához jön.
Általában a gyerekszobában világos és meleg színeket javasolt használni. Az élénk és meleg színek pozitívan befolyásolják a gyerek közérzetét, serkentik a kreativitást és az agyműködést. Az anyaghasználatban jó odafigyelni arra, hogy tartós anyagokat válasszunk, melyek természetes alapanyagokból készülnek, káros összetevők nélkül. A padló lehetőleg legyen „puha”, könnyen tisztítható és csúszásmentes. Nagyobb gyerekek esetében figyeljünk oda a munkafelület, asztal megfelelő megvilágítására (természetes és mesterséges fénnyel egyaránt).
A szülők és gyerekek részére egyaránt fontos szempontot jelentett a szoba flexibilitása is, mely lehetővé teszi, hogy egyszerűen és gyorsan áthelyezzük a bútorokat, és így pillanatok alatt más világot teremtünk a kis fejlődő és gyorsan növekedő lakóinak. Gyerekek szempontjából pedig a rugalmasság fontos, mert támogatja a kreativítást és önállóságfejlesztést, ami fontos szerepet játszik a fejlődő emberek életében.
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben