kele
perec1
garas1
63. évfolyam
11. szám
Lendva 
2019. 03. 14.
kiscim1119
 

Tippek otthoni iroda berendezéséhez

lakber4317Majdnem minden otthonban van egy olyan helyiség, melyet otthoni irodának nevezünk. Lehet ez egy hely, melyet csak időnként használunk számlafizetéskor vagy az e-mailek rendezésekor, gyerekeknek egy csendes sarok, ahol megoldják a házi feladatukat vagy akár egy hely, ahol pihenünk egy nagyot. Vannak olyanok is, akik otthon végzik a munkájukat, ezért részükre különösen fontos ez a helyiség, mert napi nyolc vagy több órát töltenek ott.
Mielőtt a dolgozó berendezésébe vágunk, fontos, hogy tudjuk, mi lesz a fő funkciója – munka, látogatók fogadása is, lazítás...
Mindezek előtt a tárolófelület az, ami a legfontosabb része minden irodának. Dokumentumok, irodai kellékek, könyvek – mindezeknek célszerű nyitott vagy zárt fali polcrendszert tervezni. Ne feledkezzünk meg a kihúzós dokumentumtárolókról és a fiókos elemekről sem, melyekre rá tudunk helyezni egy nyomtatót vagy más elektromos berendezést. Az asztal még egy olyan bútor, melynek központi szerepe van az irodában. A nagysága feleljen meg a munka jellegének, kinézete pedig az ízlésünknek és az iroda stílusának. Amennyiben értekezleteket is tartunk mellette, figyeljünk oda a méreteire, hogy férjen mellé legalább plusz két szék, hogy tudjuk fogadni a vendégeket is. A székünk legyen ergonomikus, derék- és könyöktámasszal. A szék választásánál is fontos a kinézet, de itt inkább legyen nagyobb hangsúly a funkción.
A dolgozóasztal elhelyezésénél figyeljünk oda arra, hogy a helyiség legjobb kilátását válasszuk hozzá. A több órás munka folyamán nyugtató hatása van a természetre néző kilátásnak, kedvező a szemünknek és a közérzetünknek.
A munkafelület megvilágítása is nagyon fontos terület, majdnem külön téma. Legjobb a természetes megvilágítás, viszont fontos, hogy megfelelő asztali vagy dolgozólámpát válasszunk az éjszakai és téli időszakokra. Amennyiben nem alkalmaznak belsőépítészt, a lámpákat árusító üzletekben is utánanézhetnek a szükséges fény- és lámpatechnikai adatoknak.
És itt van nem utolsó sorban a dekoráció, mellyel személyes jelleget adhatunk a dolgozószobánnak vagy -saroknak. Festmények, családi fotók, cserepes virágok és még sorolhatnánk tovább... Mindezek fontosak a jó közérzethez és a munkakedv serkentéséhez.
MCSi Design