kele
perec1
garas1
64. évfolyam
21. szám
Megjelenés:
2020. 05. 28.
kiscim2120
 

Ultra violet – a 2018-as év Pantone színe

lakber5017Búcsúzik a 2017-es esztendő Greenery, azaz lombkoronazöld nevezetű színe. Mint már korábban említettük, a Pantone minden év végén kiválasztja a következő év színét. Néhányunkat meglepetésként ért a 2018-as év meghirdetett színe, mely jelentősen befolyásolni fogja a divatvilágot és a belsőépítészetet. Ez az Ultra violet névre hallgató lila lett, melyet a Pantone-ban a 18-3838 TCX kód alatt tartanak nyilván.
A lila a kék és a piros keveréke. Hatása lehet nyugtató vagy serkentő, ami azt jelenti, hogy lelkiállapotunknak megfelelően befolyásolja a hangulatunkat. A lila szín aktivizálja a kreatív központunkat és serkenti a szellemi koncentrálást. A lila szimbolizálja a békét, az önzetlenséget, sokáig az uralkodók kedvenc színe volt, mert a luxust és gazdagságot jelképezi. Ugyanúgy a mágia és a kreativitás színe is a lila.
A Pantone a jövő év színét intenzívként és fantáziadúsként jellemzi. Latrice Eiseman, a Pantone Color Institute vezetője szerint az Ultra violet az eredetiséget, az előrelátó gondolkodásmódot és az egyediséget képviseli. A Pantone vezetője továbbá elmondta, hogy olyan színt szerettek volna választani, mely reményt és felemelő üzenetet hordoz magában.
A Pantone által választott év színe mára sokkal többé vált a design világában, mint csak egy trendi szín, mert tükrözi azt, amire a korunkban a legjobban szükség van. A 2018-as is magában hordozza az új lehetőségek és reményteli jövő sugallatát. Be kell vallani, hogy ez a komplex és elmélkedő szín kissé a világűrre is utal és felidézi bennünk a gyönyörű végtelen éjszakai égboltot.
Viszont mit jelent számunkra ez az intenzív lila szín a belsőépítészeti fronton? Az otthonunkban elsőre mindenképp egyes bútordarabokban és kiegészítőkben gondolkoznék. Párnák, textíliák, világítás... A merészebbeknek javasolnám bizonyos falak kiemelését ezzel az intenzív színnel, viszont odafigyeléssel használnám, mert hosszú távon depressziót is okozhat. Középületekben, főleg szórakozóhelyeken, éttermekben, bevásárlóközpontokban nagyobb mértékben lehet alkalmazni, mert ott jó, ha energizál bennünket, hisz rövid távon tartózkodunk ott.
Ultra violet – pozitív és kreatív, mint remélhetőleg az év, ami előttünk áll.
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben