kele
perec1
garas1
63. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2019. 09. 19.
kiscim3819
 

Lakóterek színdinamikája a 2016-os évre

lakberMindannyiunkkal előfordult már, hogy azon tűnődtünk, hogyan válaszuk ki a legmegfelelőbb színt lakásunk falaira. Tudjuk, hogy a színek hatással vannak közérzetünkre, egészségünkre és befolyásolják a teret. A New York-i Pantone Intézet, mely a színek tanulmányozásával foglalkozik, már a divathéten bemutatta a 2016-os év aktuális színeit, melyeket az otthonunkban is alkalmazhatunk. Ezúttal én is bemutatok néhányat.
A javasolt listán találta magát a mustársárga szín, mely tágítja a teret, vidám hangulatot áraszt, megemeli a rezgéseket, barátságosabbá, melegebb hangulatúvá teszi a környezetünket. Nagyobb felületen elővigyázatosan kell bánni vele, mert túl erős, akár zavaró hatású is lehet. A lakás minden részén, falakon, bútorokon, textíliákon egyaránt jól mutat, padlón viszont a sötétebb árnyalatait használjuk. A sárga szín, a nap színe fokozza az étvágyat, serkenti az emésztést, javítja a hangulatunkat, erősíti az idegeket, segíti az agymunkát. Nagyon jól társítható komplementer színével, a fuksziával.
Az egyik kedvencem az úgynevezett auróravörös szín, mely elég erőteljes és érzéki, melegséget hoz a környezetbe és szűkíti a teret. Elővigyázatossággal kell kezelnünk, mert ha túl domináns, zavaró, kellemetlen hatása lehet. A vörös szenvedélyt és lángoló aktivitást sugároz. Ez a szín tökéletesen mutathat egy neutrális színekbe öltöztetett nappaliban, modern konyhában vagy akár hálószobában is. Fabútorokkal, kiegészítőkkel kombinálható, otthonos, bronz- és aranyfelületekkel pedig elegánsan hat. A vörös szín gyorsítja az anyagcserét és megemeli a vérnyomást.
A Pantone Intézet további színe az úgynevezett „zöld villanás”. Ezt a színt azoknak ajánlják, akik szeretnek kilépni a komfortzónájukból. Nyugtató hatása van, kiegyensúlyozottá teszi a tekintetet és magára vonzza a figyelmet, gazdag, elegáns és kifinomult. Ajánlatos a folyosón vagy a bejárat falain használni, a konyhában étvágygerjesztő hatást gyakorol. Nagyon jól kombinálható a sárga színnel, a bükk, kőris, juhar faszínekkel is remek összhangot teremt. A zöld szín a bizalom, a remény, a hit, az újrakezdés színe.
A Pantone 2016. évi listáján találták magukat továbbá a „folyóparti kék”, a „levegőkék”, a „cápaszürke”, az agyagbarna... Attól függetlenül, melyik térben szeretnénk alkalmazni a színeket, fontos, hogy betartsunk néhány szabályt: tervezzük meg a beavatkozást, figyeljük meg a természetes fény mozgását, mérjük fel, mekkora a szoba, és ha mindezek után nem tudunk dönteni, kérjük ki építész szaktanácsát.
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben