kele
perec1
garas1
64. évfolyam
27. szám
Megjelenés:
2020. 07. 09.
kiscim2720
 

Lakásrész áttervezése

lakber07181Ezúttal, kissé szokatlan kihívás elé állítottak. Az évkezdet jegyében a megrendelő szeretné felújítani és stílusában átalakítani nappali-dolgozószobáját, viszont nem tudja, hogy milyen irányban induljon el. Ezért alaprajzi variációkat kért tőlem, az első lépés megtétele érdekében a megfelelő irány kiválasztására. A megrendelők általában 3D bemutatást kérnek tőlem, mert úgy könnyebben el tudják képzelni a belsőépítészeti elrendezést, ezért volt kissé szokatlan számomra az alaprajzi változatok megrendelése.
lakber07182Három különböző alaprajzi változatot készítettem el. Mindegyiknél a nappali részen van a hangsúly, mert ez a tér a legfontosabb a tulajdonosnak. A teret eredetileg egy válaszfal osztja ketté. Ezt az első változatban meg is tartottam, mert így valamennyire intimebb teret tudtam biztosítani a dolgozószobának. A klasszikus dolgozóasztal mellé egy megbeszélések megtartására is alkalmas asztalt helyeztem, amely más funkciót is fel tud venni. A nappali is klasszikus elrendezéséről kanapéval és szekrénykombinációkkal, valamint könyvespolcokkal gondoskodtam.
A második és harmadik változatnál eltávolítottam a válaszfalat és megnyitottam a teret. A dolgozósarkot mindegyik változatnál ugyanazon a helyen hagytam. A második változatnál a nappali tere megnövekedett, így a déli fény áthatol az egész összevont téren, így az napfényben fürdik délutántól egészen naplementéig.
lakber07183A harmadik változatnál áthelyeztem a hangsúlyt a jobb oldali falra, melyen egy kémény helyezkedik el. Ide egy kandallót helyeztem, mely hangulat szempontjából emeli a tér értékét. További változás egy saját mini konyha elhelyezése, melyet egy szekrénysorba rejtettem el. Ebben a változatban elsősorban a nappali–konyha funkción van a hangsúly, viszont a dolgozósarok ugyanúgy megtartotta a helyét.
Mindegyik változatnál rugalmasan alakítható a tér és lehet utólag is változtatni a bútorelrendezést. A megfelelő alaprajz kiválasztása után következik a színskála kiválasztása és a 3D-s elrendezés elkészítése. De ez már a következő alkalom témája.
MCSi Design