kele
perec1
garas1
64. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2020. 10. 22.
kiscim4220
 

Tippek fürdőszoba felújításához

lakber0419Az új esztendő új szeleivel megérkeznek a friss ötletek is, melyek új projekteket hoznak az életünkbe. Néhányunk számára a fürdőszoba-felújítás lesz az év első projektje. A felújítás megkezdése előtt fontos terveket készíteni. Ebből kiindulva költségvetést készíthetünk, ami magába foglalja a beépítendő anyagok és a szakipari munkák mennyiségét és árát. Egy alaposan elkészített becslés alkalmas arra, hogy össze tudjunk hasonlítani különböző árajánlatokat. A költségvetés alapján fel tudjuk mérni, hogy mennyi pénzre van szükségünk. Aki már végzett felújítási munkát, tudja, hogy előfordulhatnak meglepetések is, melyek a munkálatok folyamán derülnek ki, amikor a szerkezet és a vezetékek bontásába kezdünk. Ezért is célszerű tudni, hogy mi az alap kiinduló költségvetési keret a felújításhoz.

A fürdőszoba alapkövetelménye a funkcionalitás, s így legtöbbször alaprajzilag is át kell rendezni a helyiséget. Ez a vezetékek áthelyezését jelenti, ami a nagyobb pénzügyi tételek közé tartozik. A régebbi épületekben mindenképp javasolt a meglevő ólom- és horganyzott acélcsöveket lecserélni, mert ezek időtartama 20–30 év, valamint komolyabb egészségkárosodást okozhatnak.

A világítás és az elektromos vezetékek jelentik a következő nagyobb tételt. A fürdőben is fontos a minőségi fény, ezért átgondoltan kell elhelyezni a világítást. A teret beépített mennyezeti spotlámpákkal feldobhatjuk, melyek vezetékét (amennyiben ezt a belmagasság lehetővé teszi) elvezethetjük álmennyezetben is. Figyeljünk oda a tükör helyére és megfelelő megvilágítására is (sminkelés és borotválkozás). Kis befektetéssel célszerű fényerő-szabályozó kapcsolót beépíteni, mely lehetővé teszi a hangulatfény beálítást. A korszerű fürdőszobákban kedveltek a fali wc-csészék és -tartályok, melyek nagyon elegánsak, viszon ha mellettük döntünk, nehézkes lesz a későbbi lecserélésük álló modellre.

További fontos, átgondolandó szempont a zuhanyzó. Zuhanytálca esetében nem kell külön odafigyelnünk a lejtésre, a csúszásgátlásra és a vízállóságra. Lapburkolatnál mindezeket már figyelembe kell venni. Nagyobb méretű lapokkal nehezebb megoldani a szükséges lejtést, ezért ajánlatos kisebbeket választani a zuhanyzórészre (főleg felújításkor, amikor meghatározottak a végső szintmagasságok).

Egy további dolog, ami még fontos hosszú távon a felújításnál, amibe néha belebotlanak a befektetők, a kád ás a zuhanyzófülke közti választás. Amennyiben nagyobb hely áll rendelkezésünkre, nem annyira fontos, melyik mellett döntünk. Viszont mindegyik esetben jó, ha önkritikusan végiggondoljuk, hogy évi szinten hányszor használjuk a kádat és mik a prioritások a felújított fürdőszobában.

A bútorok még egy olyan fejezet, amit jó megtervezni, szükségleteink alapján. A szekrények mennyisége és formája is fontos. Általában klasszikus polcos rendszereket alkalmazunk, viszont már többször bebizonyosodott, hogy a fiókos rendszerek praktikusabbak, mert funkcionálisabban el tudjuk rendezni bennük a tárgyakat. A helytől függ, hogy mi mindent tudunk elhelyezni a fürdőben: a törölközőktől a kozmetikai kellékekig... Nagyobb tér esetén a fürdőbe bele tudunk passzítani wellness-elemeket is. Így a tér másodlagos szerepet is kap, regeneráló és  pihentető funkciója is lesz.

Általában a fürdőszoba a kisebb alapterületű helyiségek közé tartozik a lakásban, a felújításánál viszont sok apró dologra kell odafigyelnünk, hogy a befektetett munka és pénz a legjobb végeredményt tükrözze. Ezért tervezzünk okosan az elején, hogy a végeredmény optimális és kielégítő legyen.

(Fotó: Internet)

 

MCSi Design