kele
perec1
garas1
64. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2020. 10. 22.
kiscim4220
 

Helytakarékos és kreatív tárolás

lakber0919Azok, akik kisebb családi házban élnek, tudják, hogy milyen fontos az optimális helykihasználás. A napokban a lépcső témaköre foglalkoztatott leginkább. Egy családi ház tervezésénél átalakítottam a lépcsőt, ami rögtön hozta a praktikus ötletet, hogy tárolásra használjuk fel az alatta lévő teret. Természetesen utánanéztem az interneten, hogy miket csinálnak más tervezők, és láttam, hogy nagyon sok jó és eredeti megoldás van már. Okos, kreatív kis teremtések az emberek, ha megengedik maguknak, hogy az ötletek elragadják a képzeletüket.

A konkrét helyzetben magától adódott a lépcső alatti tárolóhely jellege, részben a hely adottságai, részben a lépcső és a helyiségek funkciója miatt. A lépcső a nappali–konyhából indul és a galériához vezet, ami általában dolgozószobaként működik. A konyha oldalán, a beépített szekrényben a hűtőszekrény találta meg a helyét. Fölé tervezhetünk magasabb szekrényt is, melynek polcait, felületét csak néha fogjuk használni. Magas elhelyezése miatt nem praktikus minden nap használt dolgok tárolására. A nappali oldalára egy 100 centi széles és 80 centi mély szekrényt terveztem, 180-as magassággal. Ez a beépített szekrény lehet porszívótároló vagy akár spájznak is használhatjuk.

A lépcső és az egész ház formavilága könnyed, tükrözi a lakók természetközeli életmódját. A vezérszínek a fehér és a natúr fa textúrája. Ilyen a lépcső beépített tere is, melynek falai fehérek, faburkolattal kombinálva. Mivel a lépcső belenyúlik a térbe, főleg függőlegesen, a faburkolatot kissé kiemeltem a fal síkjából és LED-lámpasort helyeztem alá (vízszintesen és függőlegesen). A falat kihangsúlyozza, ugyanakkor csökkenti nehéz térbeli hatását.

Mindegyik lakberendezési megoldásnál figyelembe vesszük a kivitelezés nehézségét és költségét. A bemutatott megoldás mindkét szempontból kedvező. Mindezek mellett anyaghasználata és rendezett vonalai növelik a tér esztétikai értékét és kedvezően befolyásolják közérzetünket.

 

 

 

MCSi Design