kele
perec1
garas1
64. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2020. 10. 22.
kiscim4220
 

Itt a tavasz, itt vannak az új energiák

lakber1719Most már végképp megérkezett a tavasz, hivatalosan is. Megújult a természet, de mi van a környezetünkkel – a lakásunkkal, a házunkkal? Ott is kéne egy kis megújulás? Lehet, hogy érdemes ezt az ősi kínai tudomány szerint tenni, amelynek a célja egy olyan otthon kialakítása, amelyben jól érezzük magunkat. Az alapja a föld energiájának feltérképezése, a negatív energiák megszüntetése. A lényege, hogy úgy rendezzük be a lakásunkat, hogy az életenergia minél hosszabb ideig keringjen benne.

Minden lakás vagy ház első egysége az előszoba. Itt a bejárati ajtón keresztül érkezik a házba a vendég és a pozitív életenergia – a csí. Tájolás szempontjából sokszor nem tudjuk befolyásolni az ajtó pozícióját, de ha tudjuk, mindenképp helyezzük keletre. Ha nem, figyeljünk oda legalább a nagyságára és a színére (dél – piros, észak – sötétkék, fekete, kelet és délkelet – természetes faárnyalat, nyugat és délnyugat – okker vagy sárga, délnyugat és északkelet – fehér). Ha az ajtó tükörrel néz szembe, a csí nem jut be a lakásba, mert a tükör rögtön visszaveri. Ugyanúgy fontos, hogy megtisztítsuk az előszobát a cipők rendetlenségétől, mert a káosz, a kosz negatív energiákat teremt.

Folytassuk a hálószobával. Itt pihenünk, alszunk, regeneráljuk a testünket. Ezért itt kimondottan fontos az extra adag pozitív energia. Ha lehetséges, ebben a helyiségben mindenképp kerüljük az elektromos berendezéseket és a növényeket is (sötétben ugyanúgy oxigént használnak és szén-dioxidot termelnek). A lámpa mindig az éjjeliszekrényen kapjon helyet, és ne a fej fölött. Itt is fontos, hogy megszabaduljunk a rendetlenségtől, a régi holmiktól. A levegő és a fény elengedhetetlen eleme a feng shui energiájának, ezért a hálóban szellőztessünk gyakrabban, engedjük be a friss levegőt és a lehető legtöbb természetes fényt.

A dolgozószoba kialakításánál arra figyeljünk, hogy az asztalunk ne legyen háttal az ajtónak. Ha ez nem lehetséges, akkor tegyünk egy tükröt az asztal fölé a falra, így nem érezzük magunkat kellemetlen helyzetben, és azonnal látjuk, ha valaki belép a szobába. Ha fal van a hátunk mögött, az a feng shui szerint támaszt nyújt. Minden helyiség esetén igaz, hogy a sötét sarkokat érdemes megvilágítani, hiszen ott keletkeznek a negatív energiák.

A feng shui szerint a legérzékenyebb terület a fürdőszoba a sok cső és vezeték miatt. Ezeken keresztül könnyedén elfolyik az életenergia. A lefolyóban és a vécében egyaránt keletkezhetnek negatív energiák, és ugyanúgy elszivároghat a csí. Ezen oknál fogva ajánlatos a vécéülőkét csukva tartani.

A nappali az együtt töltött idő, a közös társalgások, a vendégek fogadásának helyisége. Ha szeretjük a mozgó víz-elemeket, akkor szerezzünk be egyet, hiszen a víz energiáját szintén a gazdagsággal kapcsolja össze a tudomány. A szökőkutak a legnépszerűbb feng shui-elemek, ám arra mindenképp ügyeljünk, hogy ne tegyük a hálószobába. Ha pedig nem szereted a növényeket, nyugodtan helyettesítsd élénk, élettel teli képekkel. Ugyanígy: ha zavar minket a csobogó, tegyünk ki egy olyan festményt a falra, ami a víz mozgását örökítette meg.

Egy általános tipp: ha sok természetes fény áramlik a helyiségbe, nyugodtan díszítsük növényekkel. Arra azonban figyeljünk, hogy a hegyes levelűek, sőt még a kaktuszok is vonzzák a negatív energiákat. A természet megidézése egyébként is a végtelen gazdagság és a bőség szimbóluma, ezért segít, ha néhány soklevelű zöld növénnyel újrateremtjük a természet energiáját (bambusz, monsztera stb.).

A feng shui egy ősi komplex tudomány, mely meggazdagíthatja életünket. Kissé komplikáltnak tűnik első lépésre, ezért első lépésre forduljunk akár szakemberhez, aki megrajzolja és elmagyarázza nekünk a bágua térkép fogalmát is. E szerint minden égtáj egy-egy életterületünket jelöli: az észak a karriert, kelet az egészséget, dél a hírnevet, nyugat a kreativitást, északkelet a tudást, északnyugat az utazást, délkelet a gazdagságot, délnyugat pedig a párkapcsolatot.

Sok okos tipp, melyet most már csak alkalmaznunk kell az életterünkben és több energía áramlik éleünkbe, mely akár a tavaszi fáradságtől is kímél.

Forrás: welcomehome.hu

MCSi Design