kele
perec1
garas1
64. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2020. 10. 22.
kiscim4220
 

Lombház: csodaház

lakber2619Gondolom, mindannyian hallottak már a fára épített házról, a lombházról, vagy ismert angol nevén a „treehouse”-ról. Ez egy élő fára – vagy mostanság inkább élő fához – épített kis ház, mely inkább Amerikában terjedt el. Általában a gyerekeknek építettek egy kis kuckót a kertben egy öreg fára, amire létrával lehetett feljutni. Európában is terjeszkedik, a szülők sok helyen így próbálják a gyerekek természet iránti érdeklődését visszahozni. Mivel itt a nyár és a szünidő, talán ez lehet a következő nyári projekt, amibe belevonhatjuk az egész családot.

Ezt az építkezési módot nagyon sok célból használhatjuk. Készülhet csak a gyerekek szórakoztatása érdekében, vagy pusztán azért, hogy legyen hova visszahúzódni.

A lombház leginkább a turizmust hódította meg, ahol a gyönyörű kilátással rendelkező területeken faházas szállodaszobák vannak, melyek néha magasan a lombok között rejtőznek. Az így kialakított létesítményeknek a kapacitása nagyon különböző, a fedett kilátóktól, a kisebb szobáktól egészen az összkomfortos apartmanokig, konyhával és fürdővel. Itt is igazán csak a csillagos ég vagy inkább a zöld lombok jelentik a határt.

Az építési mód leginkább az életformáról, a természetközeliségről szól, és nem a komfortos életstílusról. Ez egy természetközeli hely, ahol vissza tudunk húzódni egy üveg borral és egy jó könyvvel. Ha merészek vagyunk, magasra építjük a házunkat és gyönyörködhetünk a panorámában. A lombházban eltölteni egy nyári éjszakát, minden irányból a természettel körülölelve, mindenképp felejthetetlen élmény. Főleg egy gyerek számára...

 

 

Egy kisebb lombház megépítéséhez nem kell sok elem. A legfontosabb a tartószerkezet helyes megválasztása és rögzítése. Válaszunk olyan megoldást, amellyel nem rongáljuk meg a fát. A lombház falai készülhetnek a legkülönbözőbb anyagból. Leggyakrabban fából építik, melyet szabadon kombinálhatunk akár némi újrahasznosított anyaggal, textíliával is. Egy további dolog, amire célszerű még odafigyelni, az a beépített anyagok súlya. Ezek legyenek minél könnyebbek, és ha lehetséges, minél természetesebbek és vegyszermentesek. Mivel a gyerekek szeretnek mozogni, mászkálni és csúszkálni, ne felejtsük el azoknak a felületeknek és elemeknek a megmunkálását, csiszolását, amelyek ezeket lehetővé teszik: létrák, kötelek, hálók, csúszdák… Ébredjen fel bennünk a gyermek és építsünk egy csodaházat – a gyermekünk vagy akár a bennünk lakozó gyermek számára.

Fotó: Pinterest

MCSi Design