kele
perec1
garas1
64. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2020. 10. 22.
kiscim4220
 

Faburkolat a nappaliban

lakber5A kilencvenes években nagy divattá vált a lambéria, amelyet falburkolataként használtak. Sok helyen ott maradt a falon azóta is. Gyanítom, hogy innen ered a félelem a fából készült falburkolatoktól, amely még manapság is itt ólálkodik közöttünk. Bevallom, bennem is ott volt, de az utolsó néhány évben közelebbről megismerkedtem a fával és annak használatával, így minden kételyem elszállt azzal kapcsolatban, hogy a fa nyomasztóvá teszi az otthonunkat. Ellenkezőleg! A fa természetes anyag, amely kellemes hangulatot kelt a térben, amennyiben helyesen alkalmazzuk. Textúrája, színe, illata plusz értéket ad a legintimebb lakókörünknek.

 

    Ha a rusztikus térhatás a cél, azaz az úgynevezett country stílus, akkor minden felületet beborítunk fával. A natúr kinézethez javasolt a fa rusztikus, sötétebb árnyalatú megmunkálása. A korszerű, modern terekhez, a letisztult, geometrikus formákhoz viszont a világosabb, inkább lakkozott változat a javasolt. Természetesen figyeljünk oda, hogy mekkora térben és melyik faburkolatot alkalmazzuk! Biztosan jól választunk, ha a tér csak egyik vagy legfeljebb két oldalára rakunk faburkolatot úgy, ahogyan a trendek is javasolják. Amennyiben a padló is fával van burkolva, alkalmazzunk ugyanolyan fát a falra is.

    A faburkolat elegáns és luxus hatást kelt. Lefedhetjük és elrejthetjük vele az esetleges egyenetlenségeket. Mindezek mellett jó szigetelő is. Negatívumnak számít, hogy rendszeres gondozást igényel, és mivel élő anyag, reagál az extrém nedvességre és hőmérsékletre.

    Nemrég egy lakás felújításában vettem részt, ahol a megrendelők minimál stílusban újították fel az otthonukat. A nappaliba terveztünk faburkolatot arra a falra, ahol a tévé van. Itt világos, letisztult burkolatot alkalmaztunk. A nappali mérete miatt csak az egyik falat burkoltuk be lécekkel függőlegesen. A burkolat mögött elrejtettünk egy mélyedést, ahol a kisebb elektronikus műszerek kaptak helyet.  Elegáns megoldás, mely feldobja a teret.

    A faburkolatok esetében is csak a képzeletünk szab határt annak, milyen formát adunk az otthonunknak. Néhány ötletet összegyűjtöttem, hátha valamelyik megragadja önöket is…

 

   

MCSi Design