kele
perec1
garas1
64. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2020. 10. 22.
kiscim4220
 

Konyha és étkező átalakítása

lakber3919Feltételezem, hogy életük folyamán már mindannyian szembesültünk felújítással. Ez a folyamat lehet stresszes vagy izgalmas attól függően, mennyire gondoltuk át a felújítást és mennyi tervezés áll mögötte. Ezúttal a tervezés egy konyha-étkező felújításáról szól, melynek a különlegessége az, hogy két szinten helyezkedik el. Sajnos nem lehet megoldani az egy szintre hozást vagy akár csak az egyik helyiségbe helyezni mindkettőt, mert így egy nagyon alulméretezett konyha-étkezős megoldás jönne létre.

Az átalakítás vezérfonala: tiszta vonalak és funkcionalitás, valamint elegancia. A kívánt végeredmény, amit remélhetőleg elértünk, világos, kellemes terek létrehozása. Világos bútorok, fa falburkolat és természetes motívumok.

Mindkét tér alaprajzilag téglalap formájú, azaz hosszúkás. A meglévő vezetékekből és a funkcionalitásból kiindulva egyértelmű megoldásnak mutatkozott, hogy a konyhát a magasabban lévő helyiségbe helyezzük egyenes oldalú konyhaszekrények elhelyezésével az egyik oldalon, valamint egy konyhasziget elcsúsztatásával a szemközti fal mellé. A hűtőszekrényt a meglevő minikamrába rejtettük, szekrényszerűen, a sziget falát egy síkba hozva. A meglévő parapetes ablakot franciaablakokká alakítottuk át, így a kellemetlen északi tájolás mellett is több fény jut a konyhába.

 

 

Az étkező a földszint szintjére került, így az első helyiség a konyha megközelítésének vonalán. Itt is megnagyobbítottuk a meglevő ablakot és franciaablakkal helyettesítettük. Az étkezőbe egy nagyobb, legalább 8 személyes asztal került egy szekrénysorral kombinálva.

A projektnek a fő érdekessége talán az volt, hogy a tereket nem csak világosabbá tettük, hanem a megrendelő kívánságára összekötöttük a kerttel. Így a konyhából és az étkezőből is direkt ki lehet jutni a természetbe. Nyáron, nyitott ablak mellett a természetet becsalogathatjuk a lakásba és olyan érzést varázsolhatunk, hogy a természetben étkezünk/főzünk. Kellemes kis paradicsom, mely a mindennapok részévé vált ily módon.

MCSi Design