kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821

Új bérlakások épülnek a Župančič utcában Lendván. Az elsősorban a fiatalok első lakhatási igényeinek kielégítését ...

A Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ (KKK) és Lendva Község viszonya néhány éve már nem mondható felhőtlennek, a ...

Augusztus 11-én a Bánffy Központ teraszán bemutatkozott a Vajdasági Irodalmi és Képzőművészeti Karaván. Dudás Károly ...

A Lendvai Galéria-Múzeum (GML) a Szlovén Köztársaság Kulturális Minisztériuma által kiírt pályázaton 7.000 euró ...

Három tömbház épül 24 bérlakással
Górcső alatt a KKK ügyvitele
A fiatalokon a sor
Elhanyagolt hagyaték?
 

Terazzo-minta – örök elegancia vagy ideiglenes trendkövetés

lakber2921Napjainkban újra közkedvelt lett a terazzo-minta: ez vajon egy újabb trend vagy a kifinomult elegancia és esztétikai érzék megjelenése?

A terazzo olasz kifejezés a terrazza-terraces szóból származik. Az ókori görög és római időkben, valamint az olaszországi reneszánsz idején kiváltképp népszerű anyagként tartották számon. Az alapját beton képezte, amit újrahasznosított gránit- és márványdarabokkal ötvöztek, olykor akár törött kerámiadarabokkal is tarkítva: izgalmas és látványgazdag küllemét ezek az apró, szilánkszerű darabkák adják.

Az eredeti terrazzo minősége csaknem felér a márványéval, azonban napjainkban inkább a gres-lapokat alkalmazzuk. A terrazzo kiváló hővezető, alkalmas padlófűtésre, kültéri, beltéri burkolatként, munkafelületként – legyen szó akár vizesblokkról, teraszról, esetleg konyhapultról vagy akár hálóhelyiségről. A modern kőporcelán-gyártás lehetővé teszi, hogy ezt a különleges anyagot számtalan variációban álmodhassuk újra. Az olasz és spanyol burkolattervezők nem is tétlenkedtek ez ügyben: számos innovatív, színes vagy olykor homogén-jellegű széria látott napvilágot. 

 

 

A trendi terazzo a kedvence egy új házba költöző fiatal családnak is, akik a segítségemet kérték. Kedvelik ezt az örökzöld burkolatot, ezért a szülői hálószoba-szárnyban is ezt alkalmaztuk. A kiválasztott terazzo-minta egy semlegesebb, homogénebb, világos árnyalatú lap lett, amelyet egy vonással végigvezettünk a szülői hálótól a gardróbon keresztül egészen a vizesblokkig. Az utóbbi világos fali kerámiáját a sötét ellentétével egészítettük ki. Magának a hálóhelyiségnek a berendezése klasszikus jellegű. Franciaágy és néhány alacsony szekrény a belső fal mentén, ahova egy sminkasztalt helyeztem el. A hálószoba hangsúlya az ágy mögötti fal, mely egy különleges dekor falkerámiával lett beburkolva. Hatszögletes, fehér márványimitáció arany fugákkal, mely a terazzo padlóburkolattal szemben pozitív dinamikát kelt a térben. A magas gardróbszekrények az átjáró gardróbhelyiségbe kerültek, így a hálószoba nyílt és szellős maradt, zavaró elemek nélkül.

Az idő haladtával majd megmutatkozik, hogy meddig tudja tartani a frontot a pillanatnyilag közkedvelt terazzo. A piacon a választék gazdag és biztosan megtalálja mindenki a kedvenc mintáját, akik kedvelik ezt a stílust.

 

 

MCSi Design