kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821

Új bérlakások épülnek a Župančič utcában Lendván. Az elsősorban a fiatalok első lakhatási igényeinek kielégítését ...

A Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ (KKK) és Lendva Község viszonya néhány éve már nem mondható felhőtlennek, a ...

Augusztus 11-én a Bánffy Központ teraszán bemutatkozott a Vajdasági Irodalmi és Képzőművészeti Karaván. Dudás Károly ...

A Lendvai Galéria-Múzeum (GML) a Szlovén Köztársaság Kulturális Minisztériuma által kiírt pályázaton 7.000 euró ...

Három tömbház épül 24 bérlakással
Górcső alatt a KKK ügyvitele
A fiatalokon a sor
Elhanyagolt hagyaték?
 

Tippek, trükkök faldekoráláshoz – a kerülendő hibák

lakber4719A legszebben bebútorozott enteriőrt is elrontjuk, amikor szerencsétlenül akasztjuk ki a képeket a falra. A leggyakoribb hiba, amit elkövetünk, hogy nem megfelelő keretet választunk, nem jók az arányok, vagy akár maga az elhelyezési kompozíció nem megfelelő. Gyakori hiba az is, hogy a képek túl magasra kerülnek, akár egészen a plafon alá. Természetesen térfüggő a magasság megválasztása, de a képek szemmagasságba helyezése egy elég biztos szabály. Ez általában 150–160 centimétert jelent, és ha kényelmesen meg tudjuk tekinteni a képeket, akkor jól végeztük a munkánkat.

Amennyiben nagyobb kompozícióról van szó, amely a padlótól a plafonig terjed, próbáljunk odafigyelni a kompozíció egyensúlyára. Igaz, hogy ilyen esetben nehezebb elrontani az elhelyezést.

Ha valamilyen ritmusban szeretnénk kiakasztani a képeket, tervezzük meg a falat, skicceljünk, mérjük ki és vízmértékezzük ki, mert ilyenkor minden kis eltérés láthatóbb.

Sokszor előfordul az is, hogy túl kicsi képet/képeket választunk a térhez képest, ami felbillenti az egyensúlyt. Ezért ne féljünk a nagyobb méretű képektől sem. Sok kisebb képből valóban készíthetünk izgalmas fali kollázst, miközben egy nagy kép vagy festmény akár elegánsabb hatást kelthet. Nincs varázsképlet ebben az esetben sem, nézzük meg és hallgassunk a megérzésünkre (vagy az építészünkre).

 

 

És még itt vannak a keretek. Sokan azt gondolják, hogy a kereteknek egyezniük kell méretileg, formailag és anyagilag. De nem, lehet különböző kereteket passzítani egymáshoz, így izgalmas falkompozíciók jöhetnek létre. Amennyiben a feng-shui szerint rendeztük be a lakásunkat, akkor maradjunk a fal esetében is a szimmetriánál.

Mindannyiunknak van határozott elképzelése, hogy hova helyezhetjük a képeket a lakásunkban – a kanapé, az ágy fölé. De lépjünk túl a korlátjainkon és helyezzünk képeket váratlan, szokatlan helyekre – folyosó végére, ahol a sarok mögött bukkanunk rá, a könyvespolcra, a fürdőszobába, ahol a kádban relaxálás közben gyönyörködhetünk kedvencünk egyikében… Keretezzük be a képeinket, de lépjük át a saját kereteinket, mert ott kezdődik az élet és az izgalom!

 

 

MCSi Design