kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821

Új bérlakások épülnek a Župančič utcában Lendván. Az elsősorban a fiatalok első lakhatási igényeinek kielégítését ...

A Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ (KKK) és Lendva Község viszonya néhány éve már nem mondható felhőtlennek, a ...

Augusztus 11-én a Bánffy Központ teraszán bemutatkozott a Vajdasági Irodalmi és Képzőművészeti Karaván. Dudás Károly ...

A Lendvai Galéria-Múzeum (GML) a Szlovén Köztársaság Kulturális Minisztériuma által kiírt pályázaton 7.000 euró ...

Három tömbház épül 24 bérlakással
Górcső alatt a KKK ügyvitele
A fiatalokon a sor
Elhanyagolt hagyaték?
 

Kreatív terek kialakítása – térelválasztók

lakber0720Fiatalkoromban sokszor költöztem és változtattam lakást a tanulmányaim miatt. Mostanában inkább a munkalehetőségek miatt költözök többször. Új helyek, terek és ötletek... Mindez első hallásra nagyon macerás és kellemetlen dolognak tűnhet, de az utolsó költözésemkor, ami most február elején történt, bevallottam magamnak, hogy nem is olyan szörnyű ez a dolog, mert a fejlődéshez folytonosan szükségünk van új kihívásokra.

Költözéskor érdekes megoldásokat talál az ember, ezért megosztom az egyik kedvencemet, a „kamuflázs” függönyt mint térhatároló elemet, amellyel a szerény, minimalista lelkem által felhalmozott holmikat jól el lehet rendezni/rejteni. És igen, a végeredmény egy elegáns és rendezett tér. Az utolsó albérleti lakásomban egy eléggé kérdéses esztétikai értékkel bíró hálószobabútorral találkoztam. A szekrények jelentették a szó szoros értelmében a „legnagyobb” kihívást. Mivel az átfestésük sajnos nem jöhetett számításba, a kedvenc függöny-trükkömet alkalmaztam a szekrénysor előtt. Ezzel a húzással homogén felületté alakítottam a szoba szekrényes falát. Fehér anyagot választottam stilizált erdőmintával, mert kevés nappali fénnyel rendelkezett a szoba és a sötét szín nyomasztó hatást keltett volna. Ezt a trükköt használhatjuk térelválasztásnál is, amikor nem a szekrénysort takarjuk el, hanem mondjuk egy garzonlakásban egy hálófülkés részt szeretnénk kialakítani. Vagy akár gyerekszobában is, ha két testvér osztja meg a szobát, szimbolikusan leválaszthatjuk a teret, megfelelő kreatív textiliás motívumot használva.

 

 

Amikor nagyobb lakásról vagy térről van szó, többféle térelválasztó elem áll a rendelkezésünkre. Formailag, anyagilag széles a választék. Döntéshozáskor fontos, hogy feltegyük magunknak a kérdést: mi a fő célja a térelhatárolásnak? Melyek azok a funkciók, amelyeket megosztani szeretnénk? Milyenek a fényviszonyok? Melyik részben van szükségünk természetes fényre? Mennyire szeretnénk leválasztani a helyiségeket egymástól? A transzparens, de szimbolikus leválasztás a megfelelő megoldás?

Nagyon sok különböző megoldás van, és ha a megfelelő kérdéseket tesszük fel, biztos vagyok benne, hogy helyes döntés születik. Kételyek esetén lehet szakemberhez is fordulni, aki vizuális bemutatással is segíti a döntéshozatalt.

Fotók: Pinterest

MCSi Design