kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821

Új bérlakások épülnek a Župančič utcában Lendván. Az elsősorban a fiatalok első lakhatási igényeinek kielégítését ...

A Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ (KKK) és Lendva Község viszonya néhány éve már nem mondható felhőtlennek, a ...

Augusztus 11-én a Bánffy Központ teraszán bemutatkozott a Vajdasági Irodalmi és Képzőművészeti Karaván. Dudás Károly ...

A Lendvai Galéria-Múzeum (GML) a Szlovén Köztársaság Kulturális Minisztériuma által kiírt pályázaton 7.000 euró ...

Három tömbház épül 24 bérlakással
Górcső alatt a KKK ügyvitele
A fiatalokon a sor
Elhanyagolt hagyaték?
 

A belsőépítészet és a pozitív közérzet

lakber1220A világban zajló aktuális események rákényszerítik az embert, hogy eltűnődjön olyan dolgokon is, amik általában csak úgy elmennének mellette. Az egyik ilyen téma a környezetpszichológia, amely az ember és környezete közötti kapcsolatot vizsgálja. Alapvetése, hogy a minket körülvevő fizikai környezet hogyan befolyásolja az ember érzelmeit, gondolatait és viselkedését. Ez egy multidiszciplináris terület, amely átfogja többek közt az esztétikát, az antropológiát, a pszichológiát, a szociológiát és nem utolsó sorban az építészetet.

A környezetpszichológia által vizsgált érzéseket aktívan tapasztaljuk minden nap. Érezzük, hol jó nekünk. De valóban megtapasztaljuk tudatosan, hogy milyen érzésekkel találkozunk az otthonunkban? Megfigyelte már, hogyan érzi magát, miközben az egyes helyiségek között mozog? Hol tölti legszívesebben az idejét? Az emberek intuitív módon reagálnak arra a környezetre, amely pozitív és elősegíti a produktivitást, az intimitást és a teljesítőképességet. A mennyezet magassága, a növények jelenléte, a színek, a textúrák, a formák szubtilis módon javítják hangulatunkat, elősegítik fókuszálási képességünket és enyhíthetik a szorongásunkat is.

 

 

A tiszta és nyitott otthon a tiszta és nyitott elme természetes tükörképe. Ez nem csak a feng shui jellemzője, hanem minden kellemes otthon alapköve. Fontos, hogy ne halmozzuk fel a tárgyakat, amelyekre már nincs szükségünk. Szabaduljunk meg tőlük, adjunk helyet az új, tavaszi energiáknak. Újítsunk fel, frissítsünk fel egyes bútordarabokat – modern mintával, színnel, vagy csak helyezzük át őket, változtassuk meg a miliőt. Vagy cseréljük le a függönyöket, a dísztakarókat, változtassunk a hely színskáláján, játszadozzunk el a dekorral, rendezzük át a képeket. Ezek mind olyan kisebb lépések, melyek pozitívan befolyásolhatják közérzetünket, ami a jelenlegi helyzetben különösen fontos.

Sokszor elfelejtjük, hogy az enteriőr érzékelésében részt vesz mindegyik érzékszervünk – szemünk, tapintásunk, hallásunk, még a szaglásunk is. Kísérletezzenek! Próbálkozzanak illóolaj párolgatásával. Egyes illóolajoknak a kellemes illat mellett vírusellenes, baktériumölő hatásuk is van (ez persze nem lehet a mostani járvány ellenszere). Ilyenek a fahly, az eukaliptusz, a citromfű, a teafa olaja. Friss levegővel, friss gondolatokkal, friss enteriőrrel könnyebben szembe fogunk nézni a kihívásokkal, melyek ránk várnak.

(Fotó: Pinterest)

 

 

MCSi Design