kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821

Új bérlakások épülnek a Župančič utcában Lendván. Az elsősorban a fiatalok első lakhatási igényeinek kielégítését ...

A Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ (KKK) és Lendva Község viszonya néhány éve már nem mondható felhőtlennek, a ...

Augusztus 11-én a Bánffy Központ teraszán bemutatkozott a Vajdasági Irodalmi és Képzőművészeti Karaván. Dudás Károly ...

A Lendvai Galéria-Múzeum (GML) a Szlovén Köztársaság Kulturális Minisztériuma által kiírt pályázaton 7.000 euró ...

Három tömbház épül 24 bérlakással
Górcső alatt a KKK ügyvitele
A fiatalokon a sor
Elhanyagolt hagyaték?
 

Nyár a szabadban – azaz nyári konyha

lakber2420Magától adódott a nyári konyha témája a mostani lakberendezési rovathoz, mert tökéletesen magába foglalja a kellemes nyári napokat, az estéket és a társasági életet. És mindezt összevonhatjuk az ételkészítés varázsával, valamint a pihenéssel a teraszon, egy érdekes könyvvel a kezünkben.

A tulajdonosok egy hagyományos, a szocialista korból származó házat vásároltak, melyen az egyik nagyobb tervezett beavatkozás a nyári konyha, vagyis a lapostetővel fedett terasz megépítése volt. Nagyon jó ötletnek tartottam a víziójukat és a kívánságaikat, így gyorsan megfelelő megoldásra jutottunk, mely egyszerű, de magába foglal mindent, amire szükségük van. És mindezek mellett modern vonalakkal felfrissítették a ház kissé elavult szocialista formavilágát.

A terasz „L” alaprajzi formában csatlakozik a meglevő házhoz, tökéletes tájolással a délnyugati oldalra, így a nappali és az étkező kitágított tere lettr. A benti konyha oldalára terveztük a kinti nyárikonyhai részt, egyrészt praktikus okok miatt, mert itt vannak a vezetékek a legközelebb, másrészt a tájolás és a homlokzat-beosztás miatt is. A mini konyhában egy kisebb mosdó és egy gáztűzhely kapott helyet, valamint egy nélkülözhetetlen mini grill némi munkafelülettel. A folytatásba egy nagyobb méretű asztalt helyeztünk, mely mellett akár 8–10 ember is kényelmesen el tud helyezkedni. Az „L” alaprajz túloldalát szabadon hagytuk, helyet biztosítva nyugágynak vagy más hasonló bútornak.

 

 

A terasz vertikális teherviselő szerkezetét elrejtettük a dekorációs célt is szolgáló árnyékoló faoszlopokban, melynek másodlagos szerepe az intimebb szféra biztosítása. Natúr vörösfenyő mellett döntöttünk, melyet csak természetes olajjal kezeltek. Idővel megváltozik majd a színe, de szerencsére a lakókat ez nem zavarja. Imádják a fát minden é4letszakaszában.

Ha nyári konyha kialakításában gondolkozunk, ezt kisebb léptékben is meg lehet valósítani a már meglevő anyagokkal és elemekkel. Nagyobb beavatkozás esetén figyelembe kell venni a hatályban lévő szabályzatokat, és természetesen ajánlatos akár egy egyszerű költségvetést is készíteni, hogy ne legyenek kellemetlen meglepetések. Remélem, Önöknek is van kedvük és ötletük egy új nyárikonyha-projekthez!

(Fotó: Pinterest)

 

 

MCSi Design