kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821

Új bérlakások épülnek a Župančič utcában Lendván. Az elsősorban a fiatalok első lakhatási igényeinek kielégítését ...

A Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ (KKK) és Lendva Község viszonya néhány éve már nem mondható felhőtlennek, a ...

Augusztus 11-én a Bánffy Központ teraszán bemutatkozott a Vajdasági Irodalmi és Képzőművészeti Karaván. Dudás Károly ...

A Lendvai Galéria-Múzeum (GML) a Szlovén Köztársaság Kulturális Minisztériuma által kiírt pályázaton 7.000 euró ...

Három tömbház épül 24 bérlakással
Górcső alatt a KKK ügyvitele
A fiatalokon a sor
Elhanyagolt hagyaték?
 

Konyha/étkező/nappali – azaz a lakás „élettere”

lakber3420Nagyon furcsa és intenzív időket élünk. Villámgyorsan változnak a „szabályok”, melyek alaposan befolyásolják napjainkat és alakítják a ránk kényszerített „új valóságot”. Ebből kifolyólag változik az alap életterünk is, változnak a helyek, ahol élünk, és főképp az, hogy milyen módon élünk ezekben a terekben.

A magyar nyelvnek nincs megfelelő szava (legalábbis nem ismerem), amely egybevonná a konyha/étkező/nappali fogalmát. A lakás „élettere” lenne talán az egyik durva megközelítése ennek, ami megfogalmazza az otthonunk szívét – központját.

Egy új ház „életterét” rendeztük be ezúttal – letisztult vonalakkal, formákkal, színvilággal, egységes dizájnnal, stílussal és a textúrákkal.

A konyha a bejárathoz legközelebbi részen helyezkedik el, akadálymentesen kapcsolva a kamra helyiségéhez. A konyha mint leválasztott, különálló helyiség az iparosodás következménye volt, főképp azért, hogy a szagokat és a rendetlenséget külön térbe zárják. A modern kor embere másképp él, ezért nem tart már igényt erre az életformára. Esetünkben a konyha nem csak a főzés funkcióját veszi fel, hanem a társalgás terét is jelenti. Ételkészítés közben a konyhasziget mögött cseveghetünk a napi eseményekről vagy besegíthetünk gyerekünk házifeladatának megoldásába.

 

 

Az étkezőtér egybekapcsolódik a konyhával és egy tágas asztal folytatódik, párhuzamosan a tér domináns alapformájával, valamint a terasszal. A panorámaablak segítségével összekapcsolódik a kinti térrel is, mely fedett, így ezért minden időjárás esetén használható.

A nappali-étkező találkozási pontján ott díszeleg egy kandalló, melyet értelmezhetünk leválasztó építészeti elemként vagy akár összekötőként, mely összevonja az étkezési területet a nappalival. A nappali hagyományosan a kanapék birodalma, heverőfunkcióval, mobilis elemekkel, melyeket szükség szerint át tudunk rendezni. Ott a hely a tévének is, de gyanítom, hogy ebben a gyönyörű, gazdag környezetben, nem igazán lesz rá szükség.

 A modern „élettér” vezérszavai a kényelem és a praktikum. A tér, ahol a főzés, az étkezés, a csevegés, a társalgás egy térben zajlik, összeolvadva a természettel, mely összeolvad a teraszon keresztül a végtelennel.

 

 

MCSi Design