kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821

Új bérlakások épülnek a Župančič utcában Lendván. Az elsősorban a fiatalok első lakhatási igényeinek kielégítését ...

A Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ (KKK) és Lendva Község viszonya néhány éve már nem mondható felhőtlennek, a ...

Augusztus 11-én a Bánffy Központ teraszán bemutatkozott a Vajdasági Irodalmi és Képzőművészeti Karaván. Dudás Károly ...

A Lendvai Galéria-Múzeum (GML) a Szlovén Köztársaság Kulturális Minisztériuma által kiírt pályázaton 7.000 euró ...

Három tömbház épül 24 bérlakással
Górcső alatt a KKK ügyvitele
A fiatalokon a sor
Elhanyagolt hagyaték?
 

Növényi térelválasztók

lakber38202014 óta exponenciálisan megnőtt a szobanövények iránti érdeklődés. Most ne mélyedjünk igazán bele ennek a pszichológiájába: a popkultúra felelősség alóli kibújása, a gyerek helyett háziállat vagy inkább csak szobanövény vállalása az 50-nél órás munkahét miatt? Ez most nem fontos a szemszögünkből, inkább a belsőépítészeti szerepét vizsgáljuk meg ennek a trendnek.

Kisebb lakásokban sokszor térelválasztási kihívásokkal szembesülünk. Hogyan tudnánk leválasztani a nappali részt a hálótól, a konyhát a nappalitól? Nagyobb terek esetében is találkozhatunk ilyen kihívással. Egy enteriőr tervezésénél böngésztem a netet a térelválasztó megoldások után, konkrétan egy szellős térelválasztó szekrény után kutattam, és egy izgalmas növényi térelválasztó világra találtam. Lenyűgöző megoldások léteznek és egy kis kreativitással számtalan új megoldást vezethetünk be. A meglevő bútorokat belekomponálva a megoldásba, vagy akár annak függvényében, mennyi növényt szeretnénk gondozni, azaz mennyi fény áll rendelkezésünkre.

 

 

A tudomány szemszögéből nézve a növényeknek számos pozitív hatásuk van a közérzetünkre. Amellett, hogy szépek és boldoggá teszik az embereket, tisztítják a levegőt és oxigént termelnek, sőt kutatások alapján még az egészségünkre is pozitív hatással vannak. Betegápolás esetén a növényes szobákban a páciensek gyorsabban gyógyultak, kevesebb fájdalomcsillapítót kértek, alacsonyabb volt a vérnyomásuk és hamarabb is mehettek haza, mint a növény nélküli betegek. Egy másik kutatás szerint azok a tanulók, akik növényekkel egy szobában tanulhattak, hetven százalékkal magasabb fokú odafigyelésről számoltak be, mint a többiek. Mindent egybevetve: legyen akár kibújás a felelősség alól, akár trend és divatos hobbi, a növénytartásnak annyi előnyös oldala van, hogy mindenképp kifizetődő néhány kis zöld növény befogadása a lakásunkba. Galériánkban találnak néhány növényi térelválasztó megoldást, melyeket számtalan helyzethez tudunk alkalmazni. Remélem, inspiráló lesz és építenek otthonukban egy gyönyörű növényi térelválasztót!

 

 

MCSi Design