kele
perec1
garas1
65. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2021. 10. 21.
kiscim4221
 

egeszseg2721A nyár a napsütés, a szórakozás, a gondtalanság, a fürdőzés, a nyaralás időszaka... Ilyenkor többet vagyunk a szabadban, fizikailag aktívabbak vagyunk, ezért vágyunk a „könnyebb” ételekre. Ezek közé tartoznak a zöldséglevesek és a saláták, valamint általában a gyümölcsök és a zöldségek sokféle formában. A grillezett húsok szintén fontos részét képezik a nyári étrendnek.

Bővebben...

egeszseg1421Április 7-én ünnepeljük az Egészség Világnapját, amely ebben az évben a „Tisztességesebb, egészségesebb világ építése” mottóval zárul. A járvány különösen sok egészségügyi egyenlőtlenséget tárt fel, ezek helyileg és globálisan egyaránt észrevehetők. Az egészség terén mutatkozó egyenlőtlenségeket tehát az egészséget meghatározó tényezők és a különböző népességcsoportok megoszlásának különbségei határozzák meg. Vannak, akik nagyobb mértékben hozzáférnek az egészségügyi szolgáltatásokhoz, mint mások, ez pedig elsősorban az életük egyenlőtlen körülményeivel függ össze.

Bővebben...

svit1121A vastagbélrák elleni küzdelem nemzetközi hónapjának (március) kijelölésével szeretnénk felhívni a közegészségügyi szakértők, az egészségügyi szakemberek és a betegszövetségek figyelmét az ilyen típusú rák megelőzésének, korai felismerésének és kezelésének fontosságára.

Bővebben...

egeszseg07121A fiatalok dohányzásával kapcsolatos adatok mostanában nagyon biztatók, úgy tűnik, egyre több fiatal tart a dohányfüggőségtől és annak következményeitől. Pozitív hozzáállásukkal hozzájárulhatnak az egészségesebb élethez és ezáltal közvetve a környezetvédelemhez is. A gyermekek és a serdülők az egészség értékével kapcsolatos információk továbbadásában kitűnő szövetségeseink lehetnek, hiszen befolyásolhatják a szeretteik és barátaik hozzáállását.

Bővebben...

egeszs0321Az Országos Közegészségügyi Intézet (OE NIJZ) muraszombati regionális egységénél hosszú évek óta számos tevékenységet folytatunk, amelyekkel ösztönözzük a fizikai aktivitást és felhívjuk a figyelmet a mozgás fontosságára. A tavalyi munka áttekintésekor az az ötletünk támadt, hogy a Zgeni.se közös név alatt más tevékenységeket is összekapcsoljunk a testmozgás népszerűsítésével.

Bővebben...

egeszsegi5020Az öregedés egy fokozatos folyamat, amelyben a test összetétele megváltozik: csökken a funkcionális tömeg (izomtömeg, csonttömeg) és nő a zsírszövet aránya. Ennek eredményeként az öregedési folyamat során gyakran kialakul a szarkopénia és az elhízás. Mindkettő közvetlenül hozzájárul az anyagcsere-változásokhoz, ami viszont megváltozott energia- és tápanyagigényt eredményez.

Bővebben...

Ha szorongásos tüneteket érzünk, tanácsos valakivel beszélni ezekről az érzésekről. Ha a szorongás és a tünetek hosszabb ideig fennállnak, szakmai segítség kérését kell fontolóra venni. Az, hogy segítséget kérünk, nem azt jelenti, hogy gyenge személyiségek vagyunk – éppen ellenkezőleg.

Bővebben...

egeszsegugyiA meleg nyári hónapokban – amikor a testünk nagyobb hőnek van kitéve –, a megfelelő és egészséges táplálkozás, valamint a megfelelő folyadékbevitel még fontosabb. Az étrendünk legyen kiegyensúlyozott, és fogyasszunk elegendő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt, amennyiben ez lehetséges helyi környezetből, mivel a szezonális helyi növények általában optimálisan érettek, és nagyobb táplálkozási értékkel rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy nagyobb mennyiségű metabolitot tartalmaznak, mint a hosszabb ideig tárolt és szállított gyümölcsök és zöldségek. Amennyiben elegendő mennyiségű folyadékot fogyasztunk, különösen vizet, édesítetlen gyógyteákat és hígított 100%-os gyümölcsleveket, a folyadékbevitel a forró nyári napokon javítani fogja a testünk működését és a közérzetünket.

Bővebben...

egeszegunk2020A szlovéniai adatok azt mutatják, hogy fizikailag nem vagyunk elég aktívak az egészségünk védelméhez. A testmozgás hiánya sok betegség és halálozás általános oka.

Az Egészségügyi Világszervezet kockázati tényezőkkel kapcsolatos kutatása azt mutatja, hogy az ülő életmód az egyik legfontosabb oka a halálozásoknak, a betegségeknek és fogyatékosságok kialakulásának. A testmozgás (lenne) a modern társadalom számos egészségügyi problémájának, a magas vérnyomásnak, a koleszterinnek, a magas vércukorszintnek, a szív- és érrendszeri betegségeknek, bizonyos rákfajtáknak (például vastagbélrák), a túlsúlynak és a 2. típusú cukorbetegség megelőzésének, az ízületi és izomfeszültségnek az univerzális gyógymódja, de pozitív hatással van a mentális egészségre is (csökkenti a szorongást, a stresszt és a depressziót).

A fentieken túl a fizikai aktivitás az agyra és a kognitív funkciókra is hatással van, az új mozgásos minták megtanulása jó fegyver a demencia elleni küzdelemben is.

Bővebben...

praktika2Tavasszal a hőmérséklet emelkedésével az emberre és házi kedvencekre is veszélyt jelentő vérszívó kullancsok egyre nagyobb számban vannak jelen a környezetünkben. A hiedelmekkel ellentétben nemcsak az erdőben, hanem a kiskertben vagy a panelházak zöldövezeteiben, tóparton, játszótéren is elszenvedhetjük a paraziták csípéseit. Egy egyszerű kullancscsípés által is komoly betegségeket lehet elkapni, éppen ezért érdemes megelőzni a bajt.

Bővebben...

Az október már évek óta az élelemről szól, hiszen október 16-án ünnepeljük világszerte az étel világnapját. A Világélelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) kiemeli, hogy napjainkban sajnos a világon jelen van az éhezés is, ami elfogadhatatlan a világon rendelkezésre álló pénzügyi és technológiai erőforrásokat ismerve. Az #ÉhezésNélkül szlogen felhívja a figyelmet a fejlett és az alulfejlett világ közötti növekvő szakadékra.

Bővebben...

Szlovéniában idén már az ötödik egymást követő évben került megrendezésre a születendő gyermekekre vonatkozóan az alkohol káros következményei tudatosításának nemzetközi napja. A Magzati (fetális) alkohol szindróma (FAS) napját négy kilences jelképezi szeptember 9-én 9:09-kor (a 9. hónap 9. napján, 9 perccel 9 óra után), mivel a terhesség 9 hónapjában egész életen át tartó károsodást jelenthet a születendő csecsemő alkohollal károsítása. Terhesség alatt nincs biztonságos alkoholos ital, nincs biztonságos mennyiségű alkohol és nincs biztonságos terhességi időszak az alkoholfogyasztásra. Ez azt jelenti, hogy minden alkoholtartalmú ital minden mennyiségben és minden terhességi időszakban egészségügyi kockázatot jelent a magzatra, a még meg nem született gyermekre nézve. Ezért az Országos Népegészségügyi Intézetben (NIJZ) ösztönözzük és támogatjuk az alkoholmentes terhességet.

Bővebben...

A vízhez kötődő kikapcsolódás nagyon fontos az ember egészsége és komfortérzete szempontjából. A testmozgás mellett az emberek kikapcsolódással, pihenéssel és játékokkal szórakoztatják magukat, ezáltal erősítve és megőrizve az egészségüket.

Bővebben...

A megfelelő alvásminták és a jó mentális egészség, a stresszkezelés mellett a kiegyensúlyozott táplálkozás és a mozgás változatossága jelentősen hozzájárulhat az egészség megóvásához és javításához.

Az Egészségügyi Világszervezet felnőtteknek szóló irányelvei 150 perces mérsékelten intenzív fizikai aktivitást vagy heti 75 perces intenzív testmozgást javasolnak az egészség megőrzése és a kockázati tényezők megelőzése érdekében, de ajánlatos megduplázni ezt a mennyiséget, és még több mozgást javasolni az egészség javítására. Ez különösen fontos a gyermekek számára, mivel úgy tűnik, hogy a mérsékelt vagy nagy intenzitású fizikai aktivitás legalább 60 perces ajánlása túl alacsony. Másrészről a fizikai inaktivitás az élet minden szakaszában bizonyos krónikus, nem fertőző betegségek, például az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri betegségek különböző formáinak megelőzésében szerepet játszik, és az ülő életmód idő előtti halálhoz vezethet.

Bővebben...

MCSi Design